Regija
10 GODINA NAKON POKRETANJA STEČAJA

Radnici Gaja traže uvid u stečajnu masu
Objavljeno 11. lipnja, 2018.
Skupina bivših radnika Gaja našla pravnika koji se hoće baviti problemom

SLATINA - Ispred zgrade nevladinih udruga u Slatini okupilo se nekoliko stotina bivših radnika tvrtke Inpo grupa d.o.o. (bivši Industrijski kombinat Gaj) koji su dočekali stečaj u tom poduzeću 2008. godine. Oni su se odazvali javnom pozivu koji su bivši radnici Gaja Siniša Rajnović i Mirko Matić uputili svima zainteresiranima za ponovno pokretanje potraživanja otpremnina od stečajnog upravitelja. Bivši su radnici pozvani da dođu svojim potpisom omogućiti “uvid u stanje stečaja vidljivo u dokumentima stečajnog upravitelja.”

Ogorčenim radnicima, koji su ostali bez posla i bez dijela svojih zarađenih plaća i otpremnina, i taj gubitak ne mogu preboljeti ni nakon deset godina, obratili su se Siniša Rajnović i saborski zastupnik Tomislav Žagar. Rajnović je rekao da je skupina bivših radnika Gaja napokon našla pravnika koji se hoće baviti problemom propalog Gaja i da su radnici bili na razgovoru s njim.

– Objasnili smo mu da nas ne zanimaju pojedinosti o tome tko je što otuđio, nego nas zanima što mi možemo financijski dobiti iz stečajne mase. Razočarani smo što neka prava ne možemo ostvariti jer je prošao petogodišnji rok zastare, ali smo doznali da neka prava ipak imamo. Stečaj Gaja je okončan, ali nije sve prodano. Prema neslužbenim informacijama, stečajni upravitelj je nakon stečaja prodao neke nekretnine i taj novac se, navodno, nalazi na računu tvrtke. Odvjetnik nas je uputio da prikupimo 300-400 potpisa, koji bi ga ovlastili da kod stečajnog upravitelja Branka Valentića službeno zatraži uvid u stečajnu masu. Time bi doznao koliko je ostalo novca i koliko još ima nekretnina. Ako se odluči zastupati nas, nastojao bi izvansudski nagoditi se s gospodinom Valentićem - rekao je Rajnović.

– Pokušali smo naći odvjetnika u Slatini, ali naš problem nikoga nije zanimao, zna se zašto, pa smo od voćinskog i slatinskog SDP-a tražili da nam ustupi usluge odvjetnika, ali jedino se saborski zastupnik Tomislav Žagar uključio u tu problematiku - dodao je.

– Kad smo razgovarali s predstavnicima ministarstva, uvijek se pozivalo na pravni aspekt ove priče - rekao je saborski zastupnik Tomislav Žagar.

– Oko Gaja sve smrdi od početka do kraja, od privatizacije, koja je bila sve samo ne privatizacija i ja je nazivam pljačkom, do svih onih postupaka kasnije u stečajnom postupku, gdje radnici s pravom ogorčeno smatraju da svoj posao ni predstavnici sindikata, ni odvjetnik nisu dobro odradili. Sada je veliki problem zastara, ali ako još postoji stečajna masa, a osobito podatak da se imovina i nakon stečaja prodavala, pokazuje da stečaj formalnopravno nije gotov. To nije stvar političkih stranaka ni političke promocije, to je jednostavno ljudsko pitanje vašeg rada, da dobijete ono što ste zaradili - rekao je Žagar.

On je obećao da će organizirati sastanak s ministrom ili premijerom, ako to bivši radnici Gaja budu tražili, jer iza ovako velikog broja bivših radnika stoje i njihove obitelji.

Petar ŽARKOVIĆ
Potražuju 72 milijuna kuna

“Za 37 godina rada moja supruga i ja trebali smo dobiti više od 400.000 kuna prema sudskom rješenju, što je propisanih šest plaća po godini staža. Zato sam ovdje i zato ću potpisati suglasnost odvjetniku”, rekao nam je jedan od više stotina okupljenih bivših radnika Gaja. Prema sindikalnim podatcima iz 2009. godine, bivši radnici Inpo grupe od poslodavca i države potražuju čak 72 milijuna kuna.

Najčitanije iz rubrike