Osijek
II. GIMNAZIJA U PODUNAVSKOM PROJEKTU

Stigli gosti iz Baje
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

Iz stotinjak kilometara udaljene mađarske Baje u petak su u posjet kolegama iz osječke II. gimnazije stigli učenici i nastavnici iz Mađarskog njemačkog obrazovnog centra, koji s 3.e razredom gimnazijalaca sudjeluju u projektu Donau@online2018. Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu nastave za njemačku jezičnu diplomu i nastave njemačkog jezika u školama podunavskih zemalja. U projekt je uključeno 27 razrednih odjela. Samo su neki od ciljeva projekta susret razreda podunavskih zemalja, izgradnja i podrška međunarodnoj suradnji, razvoj partnerstva škola, a glavni je cilj rad s IT tehnologijom u nastavi. Projekt se odvija online na moodle platformi, gdje su se učenici i nastavnici prethodna tri mjeseca virtualno susretali i intenzivno radili na projektu. Rezultate trinacionalnih projekata učenici će predstaviti u srpnju na Međunarodnom kampu za mlade u Ulmu.

- Druga gimnazija u taj je projekt ušla s učenicima iz Jezične gimnazije iz Varne u Bugarskoj i Mađarskim njemačkim obrazovnim centrom iz Baje, i njihovi su učenici izrazili želju posjetiti našu školu – objašnjava voditeljica projekta, dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo, prof. savjetnik. Rezultat je projekta film o obrazovanju koji su učenici snimili. Teme projekta su prezentacija državne mature u pojedinim zemljama, škola iz snova te upoznavanje sličnosti i različitosti obrazovanja u navedenim školama. Naše je učenike iznenadila činjenica da mađarski učenici, prije nego što uopće pristupe maturi, moraju odraditi 50 sati volonterskog rada. Školu snova zamislili su kao brod kojim će putovati kroz podunavske zemlje i upoznavati različitosti i sličnosti kultura.

- Mislim da je projekt odličan i da će nam pomoći u poboljšanju znanja njemačkog jezika, ali imamo priliku i sklopiti nova prijateljstva - rekla je učenica Valentina Kečkeš.

Učenici i nastavnici neformalno su se družili cijeloga dana, obišli su Tvrđu i posjetili Kopački rit. J. Pejaković

Valentina Kečkeš

učenica

Mislim da je projekt odličan i da će nam pomoći u poboljšanju znanja njemačkog jezika, ali imamo priliku i sklopiti nova prijateljstva.

27

rezrednih odjela uključeno je u projekt Donau@online2018

Najčitanije iz rubrike