TvObzor
KEELEY HAWES

U tinejdžerskim godinama osjećala sam se poput ružnog pačeta
Objavljeno 8. lipnja, 2018.
Dio glumačkog svijeta postala sam sasvim slučajno – glumačka škola preselila se u prostorije prekoputa naše obiteljske kuće baš u vrijeme kad sam uživala igrati u školskim predstavama

Nespretna tinejdžerica koja se pretvorila u kraljicu televizijske drame, britanska glumica Keeley Hawes, počela je pohađati glumačku školu u dobi od devet godina, kad je shvatila da uživa u glumi. Dio glumačkog svijeta postala je sasvim slučajno – glumačka škola preselila se u prostorije prekoputa njezine obiteljske kuće baš u vrijeme kad je uživala igrati u školskim predstavama.

- Da se to nije dogodilo, vjerojatno je ne bih počela ni pohađati niti bih znala da uopće postoji. U mojoj obitelji nije bilo glumaca. Odrasla sam u šesteročlanoj obitelji u Maryleboneu koju je financirala i othranila jedna osoba, otac taksist, što znači da nismo imali mnogo novca. Dobila sam stipendiju da bih uopće mogla ići u školu – kaže Keeley.

Osjećaj neovisnosti

Školu je napustila sa 16 godina bez nekih planova što će raditi u budućnosti. Trebalo je proći neko vrijeme da se sve posloži. “Moju školu svake je godine pohađalo oko 250 učenika, a mogu nabrojiti samo pet ili šest osoba koje su ostvarile neku karijeru otkad sam otišla. Ni danas nemaju neke fantastične poslove, a tada sam se osjećala manje vrijednom.”

Kad je napustila školu, osjećala se prepuštena slučaju. Stoga se prijavila na fakultet i ubrzo shvatila da to nije za nju. No, nije bila ni sigurna što jest za nju.

- Kad danas gledam svog 16-godišnjeg sina, pomislim kako je prerano da bi znao čime se želi baviti u životu. U toj dobi osjećaš se odraslim, a zapravo si mala beba. Osobno sam radila nekoliko poslova na smjenu. Željela sam si priuštiti auto, pa sam navečer radila u McDonaldsu, a vikendom u supermarketu. Osjećala sam se tako moćno kad bih dobivala tjednu plaću. Jasno se sjećam tog osjećaja neovisnosti kad sam sa 17 kupila svoj prvi automobil – prisjeća se Keeley.

Kako danas tvrdi, u tim godinama bila je prilično dosadna. “Nisam ni pila ni pušila. Moji se roditelji doista nisu morali brinuti za mene. Nisam imala ni dečka sve do sedamnaeste. Nitko nije bio zainteresiran za mene. Tada sam se osjećala poput ružnog pačeta. Realno, kad prevrtim sjećanja, nisam bila ružna, ali prošlo je mnogo vremena dok sam dobila na samopouzdanju. Konkretno, iz jedne modne agencije zapazili su me na ulici, što me također iznenadilo jer nisam ni znala da postoje skauti. Možda nisam bila najbolji model, ali provela sam sjajnih šest mjeseci putujući i sklapajući prijateljstva.”

Posao iz vedra neba

Njezin je prvi odrasli glumački posao došao iz vedra neba. S 18 godina radila je u modnom odjelu magazina Cosmopolitan kad je primila zanimljiv poziv. “Pozvali su me na audiciju za dramsku seriju 'Karaoke' Dennisa Pottera, koja je, nažalost, ispala njegov posljednji projekt. I dobila sam ulogu. Zahvaljujući velikom interesu javnosti dobila sam agenta i moja je karijera počela. Odjednom sam postala odrasla osoba s pravim poslom.”

Keeley bi voljela vratiti vrijeme i reći 16-godišnjoj sebi da će jednoga dana biti nominirana za nagradu Bafta. To bi je, smatra, spasilo od velike i uzaludne zabrinutosti.

- Bila bi zadivljena time kako sam uspjela nastaviti raditi kao glumica. Čim sam napunila 20, dobila sam ulogu u danas kultnoj seriji 'Obavještajci', što bi mladu mene oborilo s nogu. Nikad ne možeš predvidjeti što će se dogoditi sa serijama kao što su 'Na dužnosti' ili 'Nestanak', jer ne postoji recept za takvu vrstu uspjeha. Uistinu je fantastično biti uključen u projekt koji ima scenarij na tako visokoj razini kvalitete. Znala sam da želim postati dio glumačke ekipe čim sam pročitala scenarije. Smatram se pravom sretnicom – zaključuje Keeley Hawes.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
Obitelj Durrell HTV 1, ponedjeljak-četvrtak, 20.05 sati
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:Keeley Clare Julia Hawes

DATUM ROĐENJA:10. veljače 1976.

MJESTO ROĐENJA:Marylebone, London

LJUBAV:suprug Matthew Macfadyen

DJECA:sinovi Ralph i Myles, kći Maggie

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike