Osijek
POMOĆNICA MINISTRICE U OBILASKU “ŠKOLA ZA ŽIVOT”

Edukacije idu punom parom,
učitelji će na godišnji na vrijeme
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Jesen je sve bliže, a time i početak dugoočekivane reforme školstva – kurikularna reforma eksperimentalno će započeti u novoj školskoj godini u 46 osnovnih i 26 srednjih škola diljem Hrvatske. Ravnatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici odabranih škola već se dva mjeseca pripremaju za taj veliki pothvat, kako bi spremno dočekali rujan. A kako se u svemu snalaze, provjerava Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, koja obilazi sve škole uključene u eksperiment. Posljednjih je dana u obilasku slavonskih škola. U četvrtak je obišla OŠ Mladost, a u petak OŠ “Grigor Vitez” i I. Gimnaziju, jedinu odabranu srednju školu iz Osječko-baranjske županije. S djelatnicima škola analizirala je dosadašnje aktivnosti u edukacijama u virtualnoj učionici te dogovarala daljnju podršku tijekom pripreme i provedbe programa.

- Zaista sam zadovoljna kako teku pripreme za naš eksperimentalni program, dobivam puno pozitivnih povratnih informacija. Učitelji od travnja polaze intenzivne edukacije i pripreme - rade na razvoju aktivnosti, sadržaja i planiranju nastave. Možda im je malo intenzivno na kraju školske godine pa im zahvaljujem na trudu i entuzijazmu koji u to ulažu - kaže Kralj. Dodala je kako je važno posjetiti svaku školu i čuti mišljenja s terena te odgovoriti na sva pitanja i razjasniti dileme.

- Želimo da oni 11. srpnja odu na svoj godišnji odmor bez ijednog upitnika iznad glave - kompletno pripremljeni za rujan. Krajem kolovoza stižu i eksperimentalni materijali u škole, tako da će sve biti spremno za prvi dan nove školske godine - istaknula je pomoćnica ministrice. Ravnatelj Dražen Đapić, prof., kaže kako i oni, poput dvije osječke osnovne škole, očekuju pojačani interes za upis u prvi razred. Spreman je, kaže, i na sve izazove koje sa sobom nosi novi program.

- Ne treba se iznenaditi ako bude nekakvih teškoća jer je upravo zato i riječ o eksperimentalnom programu, tijekom kojega se sve ono što nije jasno i što ne štima stigne na vrijeme popraviti - poručio je ravnatelj Đapić. “Škola za život” za cilj ima kroz suvremenu nastavu, digitalne tehnologije i nove kurikulume rasteretiti učenika, poticati ga na kritičko razmišljanje, a ne “bubanje” činjenica napamet, odnosno pripremiti ga za život u pravom smislu riječi. U prvoj godini provedbe obuhvatit će prvi, peti i sedmi razred osnovne škole te prvi razred srednje škole. Najviše je prijava stiglo iz Osječke županije, a odabrano ih je pet. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike