TvObzor
TV U SVIJETU

13 Reasons Why - Priča nije završena
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Prva sezona ove popularne serije koja je prošle godine u ovo vrijeme odjeknula među gledateljima diljem planeta, možda jest završila u trenutku kad je sve počelo s tragičnim samoubojstvom Hannah Baker, ali unatoč tome, Netflix nije gotov s jednom od svojih najuspješnijih serija koje su dosad lansirali. I doista, tko bi nekoć pomislio kako će takva serija podjednako zaraziti i mlađu i nešto stariju publiku. No, dogodilo se upravo to – prema marketinškim analizama Jumpshota, prva sezona “13 razloga” bila je druga najgledanija sezona Netflixove serije u prvih 30 dana nakon premijere, odmah iza druge sezone “Daredevila”. A zamislite tek koliko ju je ljudi pogledalo zahvaljujući piratskim stranicama…

Druga sezona “13 razloga” vraća se s 13 potpuno novih epizoda. Snimanje, koje je počelo još u lipnju 2017., već je završeno. Glumci su izrazito svjesni teških problema s kojima će se susresti zbog najnovijih nastavaka, sudeći prema novim upozorenjima o sadržaju u kojima gledateljima objašnjavaju što mogu učiniti ako ih serija pogađa. Informacije o radnji druge sezone puštaju se na kapaljku, no iz onoga što zasad znamo ipak možemo naslutiti u kojem će smjeru priča ići. Vidjet ćemo perspektive drugih klinaca na Hanninu priču. Ponovno će biti naratora, ali to neće biti Hannah – nema više kaseta. Jessicina priča nastavit će se dok se ona oporavlja i vraća normalnom životu, a Brycea će napokon sustići ruka pravde. Sezona će istraživati način na koji odgajamo dečke da izrastu u muškarce i način na koji tretiramo djevojke i žene u našoj kulturi – i što možemo činiti drugačije u oba slučaja. Jedno je sigurno: kad nova sezona bude objavljena, “13 razloga” ponovno će biti jedna od onih serija o kojima se najviše priča i raspravlja.

Brian Yorkie, autor serije koja je, podsjetimo, nastala prema istoimenom romanu Jaya Ashera iz 2007. godine, nagovijestio je da bismo mogli vidjeti drugačiju perspektivu prošlih priča – što znači da nešto od onoga što smo do sada vidjeli možda nije istinito. “U drugoj sezoni vratit ćemo se na mnoge događaje za koje smo mislili da znamo kako su završili i shvatiti da su složeniji nego što smo isprva mislili, kao i to da je sama Hannah mnogo kompliciranija nego što se predstavila u prvoj sezoni”. Trebaju se riješiti i neke nedovršene priče, uključujući one s g. Porterom, školskim savjetnikom koji se sastao s Hannah; Jessicom, Hanninom bivšom najboljom prijateljicom koja je silovana; Justinom i Tylerom, koji su u finalu imali pištolje; Sheri, koja izbjegava posljedice vožnje u pijanom stanju; i najvažnije, ona s Alexom koji se bori za život.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: teen drama

AUTOR: Brian YorkieULOGE: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe MREŽA: Netflix

DATUM: 18.5.

EPIZODA: 13

Najčitanije iz rubrike