Osijek
OSOBE S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Osigurati zaštićene radionice prilagođene njihovim mogućnostima
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Zanimanja pomoćni radnik nisu prilagođena tržištu rada, ali ni sposobnostima članova

U pozadini zanimljivih radova keramičarske i likovne radionice, ali i dramske te iza vještina u stolnom tenisu, a što su jučer u Esseker centru prezentirali članovi Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, te Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek “JA kao i TI”, niz je problema s kojima se članovi svakodnevno susreću. Onaj temeljni je zapošljavanje, to više što svaki radno sposoban član ima određeni postotak očuvane radne sposobnosti.

- Neki od članova prijavljeni su na Zavodu za zapošljavanje, a kad budu pozvani na posao, zbog nemogućnosti prozivanja i stigmatizacije Zavod nije u obvezi poslodavcu reći da je riječ o osobi s posebnim potrebama. Primjerice, kad poslodavac zatraži sobaricu ili kuhara za rad na moru, dobije osobu koja ne može samostalno obavljati poslove. Imali smo korisnika koji odu na more, rade 15-ak dana i poslodavac ne razumije kakva je to osoba koja ne može postići traženu brzinu rada. Potom mu da otkaz i naši članovi budu razočarani i ne znaju što su krivo učinili, a s druge strane, ni poslodavac tu nije kriv – pojašnjava Svetlana Marinković, voditeljica društva, dodajući da pomoćni kuhar više nije zanimanje prilagođeno radu osoba s intelektualnim poteškoćama. Također ni pomoćni cvjećar jer je, kaže Marinković, cvjećarstvo postalo prava umjetnost, a tu je primjerice i zanimanje pomoćnog kartonažera koje više praktički ne postoji. Jedino je rješenje izmjena u sustavu odgoja i obrazovanja, smatra naša sugovornica jer su spomenuta zanimanja neprilagođena tržištu rada, ali i sposobnostima i mogućnostima članova.

- Imamo korisnika koji godinama radi u Tržnicama, a ostali rade uz pravednu naknadu, odnosno manje od radnog vremena i načina kako se druge osobe zapošljavaju. Mišljenja smo da im treba osigurati zaštićene radionice prilagođene njihovoj mogućnosti i koncentraciji te potrebe za informacijom. Naime, ako dođe do promjene u proceduri rada, oni trebaju uputu i podršku, jer obavljaju tek usvojenu radnu aktivnost – pojasnila je Marinković, dodajući da su uz pravednu naknadu neki uključeni u proces rada preko udruga, javnih radova koji se bave srodnim aktivnostima. Tu je i poznata drogerija koja, kaže voditeljica, nerijetko zapošljava osobe s intelektualnim poteškoćama, ali na rad uz pravednu naknadu.

Dobra je vijest tek to što su ulaskom u EU pomaknute barijere, odnosno oduzeta poslovna sposobnost ljudima s intelektualnim poteškoćama mora biti vraćena.

Marija MIHELIĆ
U Esseker centru organizirali radionice i stolni tenis

Hrvatski sabor 31. ožujka 2017. donio je odluku da se 16. svibnja proglasi Nacionalnim danom osoba s intelektualnim poteškoćama. Osječko Društvo tako je jučer prvi put organiziralo prigodan program i aktivnosti, i to spomenutim radionicama, stolnim tenisom, ali i glazbenim i plesnim programom u kojemu su sudjelovali plesači i tamburaši KUD-a Josipovac. Građani su se mogli pridružiti radu u radionicama i na taj način dati podršku članovima društva.

GRAD ĆE I DALJE BITI PARTNER

Medalju za sudjelovanje u stolnom tenisu koji je zaigrao s članovima društva dobio je i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, koji je naglasio da je jučerašnji Nacionalni dan obilježen na najljepši mogući način.

- Dugi niz godina Društvo kvalitetno provodi programe poludnevnog boravka, a ovdje su organizirali radionice da bi ostali građani lakše shvatili probleme s kojima članovi žive. Grad Osijek kroz programe sufinanciranja programskih aktivnosti financira rad društva i mi smo uz resorno Ministarstvo partner na projektima te ćemo to biti i u budućnosti – rekao je Kristić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike