Regija
VERMILION ENERGY:

Rezultati istražnih bušenja bit će poznati početkom 2021.
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Kanadska naftna kompanija Vermilion Energy, koja privodi kraju 2D seizmička mjerenja na četiri istražna prostora u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeškoj županiji kojima se utvrđuju moguće zalihe nafte i plina u podzemlju istoka Hrvatske, kaže kako će preliminarni rezultati istražnih bušenja biti potpuno poznati do početka 2021., kada bi, ako sve bude kako je dogovoreno s Hrvatskom, počela i eksploatacija nafte i plina.

“Protekle dvije godine Vermilion provodi uglavnom uredske studije o geofizičkim i geološkim podacima u sve četiri naše koncesije u istočnoj Hrvatskoj, DR-04, SA-08, 09 i 10. Ove studije obično uključuju računalna saznanja geoloških i geofizičkih, seizmografskih i povijesnih podataka o bušenju radi boljeg upoznavanja podzemne geologije. Kako bismo dopunili ta saznanja, obavljamo i dodatna terenska geofizička i geološka istraživanja u odabranim istražim područjima”, navodi Vermilion Energy u odgovoru Glasu Slavonije. Dodaju kako je većina geofizičkih akvizicija za 2018. već završena, osim jednog dodatnog pregleda seizmografa koji će se provesti na istražnom području DR-04 u Baranji, i to će biti završeno do listopada, ali u ovoj godini nisu predviđena istraživačka bušenja.

Kanadski naftaši malo su detaljnije pojasnili kako će ratari na čijim su se poljima obavljala ispitivanja biti obeštećeni za eventualna oštećenja ljetine prema već poznatoj formuli.

“Tijekom istraživanja vrlo mali dio zemljišta gdje imamo koncesiju bit će izložen mogućem oštećenju i ratari neće osjećati nikakve teškoće zbog naših istraživanja niti će oni nama smetati. Nastojimo što manje smetati ratarima u njihovu svaklodnevnom poslu. Tek na vrlo rijetkim mjestima zatražimo od vlasnika ili korisnika zemljišta dopuštenje za bušenje plitkih rupa dubine od nekoliko metara ili da stavimo instrumente za snimanje seizmografskih valova u njihova polja ili šume. Ovi radovi obično ne traju više od nekoliko sati do nekoliko dana. Kada prelazimo zasijano poljoprivredno zemljište, bilo pješice ili vozilima, poljoprivrednik će biti obeštećen za svu štetu na usjevima ili imovini koju bi mogla prouzročiti naša istraživanja. Iznosi se određuje prema zahvaćenoj površini usjeva i trenutnoj tržišnoj cijeni određene kulture. INA već dugi niz godina provodi seizmografska ispitivanja diljem Hrvatske, pa je već uspostavljena formula koja se primjenjuje za utvrđivanje iznosa odštete i svaki poljoprivrednik može biti siguran da je formula za naknadu štete više nego korektna, do sada se koristila u svim slučajevima obeštećenja i ljudi su uvijek bili zadovoljni, što se kod njih može i provjeriti”, navodi Vermilion Energy u odgovoru Glasu Slavonije. M. Flego

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike