Osijek
URBANI VRTOVI NA RASTANCIMA

Za korisnike stotinjak
parcela Grad će osigurati
stacionarni toalet
Objavljeno 22. travnja, 2018.

Četiri godine nakon što je Grad Osijek ponudio građanima korištenje obradivog zemljišta na površinama primjerenim za neprofitnu upotrebu u svrhu proizvodnje hrane, začinskog i ljekovitog bilja, pa i cvijeća, i to na Rastancima na Jugu 2, i ovog se proljeća korisnici pripremaju za radove. Nakon što je Grad ponudio ukupno 180 parcela, osnovana je i Udruga korisnika urbanih vrtova “Osvrt”, čija je predstavnica Sofija Majić.

- Koliko znam, izdano je 117 parcela, a osam je novih. U međuvremenu su neki korisnici preminuli, no vjerujem da će te parcele biti ponovno izdane. Mi želimo početi s radom i vjerujem da će nam u tome pomoći i Unikom kao što je to bilo prethodnih godina – poručila je Majić. Pohvalila je suradnju građana i Grada Osijeka zahvaljujući kojoj će ne samo stanovnici Juga 2 nego svi korisnici koji su na temelju ugovora dobili parcele na korištenje moći saditi i sijati kulture po želji. Pravo na parcelu imaju svi građani koji žive u Osijeku te studentska populacija koja nema prebivalište u gradu, no u Osijeku je na redovitom studiju.

Kako doznajemo iz Grada, ponuđeno je 180 parcela od po 50 četvornih metara te zajednički dijelovi s pripadajućom zajedničkom opremom, kao što su spremište za alat, zdenci, klupe, kante za odlaganje otpada i sl. Korisnici su se, međutim, požalili gradonačelniku Ivanu Vrkiću na nedostatak toaleta te zatražili kemijski toalet. I toj će im želji biti udovoljeno jer će, prema riječima Anamarije Matić Kardoš iz Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, krajem srpnja biti uređen tzv. stacionarni toalet.

- Uređena je cjelokupna komunalna infrastruktura glede odvodnje i nakon što se raspiše nabava, bit će osiguran gradski prostor koji će se dati na održavanje – poručila je Matić Kardoš. M. Mihelić

TURISTIČKA ATRAKCIJA

I osječka Turistička zajednica podupire uključivanje urbanih vrtova u turističku ponudu i nije isključeno da će se školskim ekskurzijama, tematskim skupinama i individualnim posjetiteljima ponuditi obilazak vrtova i kušanje uzgojenih proizvoda. I ne samo to, nego bi prostor na ulazu u urbane vrtove mogao poslužiti kao kamp izviđačima i biciklistima, a kao atrakcija i za posjetitelje na riječnim turističkim brodovima. Dodajmo tome da je u planu i proširenje urbanih vrtova u druge dijelove grada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike