Regija
RAZGOVOR: DR. SC. DANIJEL MARUŠIĆ, ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKI

Pred nama je puno posla, ali kročimo pravim putem
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Još jedan Dan županije je pred nama, vrijeme je to za osvrt na proteklo razdoblje, ali i pogled u budućnost...

- Ove godine Dan Brodsko-posavske županije obilježavamo 25. put, u spomen i trajno sjećanje na povijesnu sjednicu Županijske skupštine na kojoj je ustrojena. Nažalost, i četvrt stoljeća poslije u nama su još svježe slike, sjećanja i uspomene na Domovinski rat, naše branitelje, žrtvu i patnje hrvatskog naroda u borbi za svoj suverenitet i neovisnost. Građani Brodsko-posavske županije stoga se s velikim ponosom i pijetetom prisjećaju vojno-redarstvene akcije Bljesak zahvaljujući kojoj smo dvije godine nakon ustrojavanja izborili i svoju teritorijalnu cjelovitost. Sa zadovoljstvom mogu reći kako ćemo predstojeću obljetnicu ove vojno-redarstvene akcije dočekati u županiji u potpunosti sigurnoj i očišćenoj od mina te time konačno zatvoriti jedno mučno poglavlje otvoreno još za Domovinskog rata.

Nažalost, protekli dani nisu donijeli lijep uvod u ovu proslavu, naš kraj očito ne može bez problema?

- U pravu ste! Moram izraziti žaljenje što ovu jubilarnu obljetnicu obilježavamo u sjeni kriznih situacija koje su nas zadesile u protekla dva mjeseca. Visoki vodostaj rijeke Save prijetio je poplavama na širem području naše županije, a izrazito kritično bilo je na njenom zapadnom dijelu. Županijski stožer Civilne zaštite zasjedao je gotovo svaki dan te smo se, zahvaljujući žurnom reagiranju i dobroj koordinaciji, othrvali ovom hiru prirode koji, nažalost, postaje sve češća pojava i naša svakodnevica. Veliku zaslugu za pozitivan ishod u ovom slučaju imao je i projekt JENTRAP koji je pokrenut s ciljem veće pripremljenosti za izvanredne situacije u slivu Save, posebno za moguće poplave i ublažavanje štete nastale od poplava.

Onečišćenja

Nedugo nakon što su nas pogodili visoki vodostaji i nakon što je voda gotovo došla do prvih pragova naših domova, ironijom sudbine, postala je neprocjenjiva za građane Slavonskog Broda i šest okolnih općina, koji su, zbog zabilježene povišene razine ugljikovodika, bez nje ostali usred uskrsnih blagdana. Odmah smo reagirali te smo zajedno sa stožerima Grada Slavonskog Broda i ugroženih općina i u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Ministarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskom vojskom osigurali dovoljne zalihe pitke vode za sva ugrožena područja. Kažu da svaka medalja ima dvije strane i sklon sam biti optimist i u najtežim situacijama. Zahvaljujući brzoj reakciji Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, spriječena je šteta većih razmjera, a u rekordnom roku realizirano je spajanje na vodocrpilište u Sikirevcima, što će u konačnici osigurati kvalitetnu pitku vodu za sve stanovnike Brodsko-posavske županije

Istjecanje tekućine iz produktovoda na zapadnom ulazu u Slavonski Brod dodatno je produbilo strah i sumnje građana koji već s nestrpljenjem očekuju rješenje problema onečišćenog zraka. Nažalost, splet okolnosti, sanacija štete na trasi produktovoda i istraga mjerodavnih institucija još više će usporiti plinofikaciju bosanskobrodske Rafinerije koja je glavni zagađivač zraka Slavonskog Broda i okolice. U trajno rješavanje i ovog problema uključeni smo od prvog dana te smo, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uspostavili mjerne postaje kako bismo dobili jasnu sliku o razmjerima i onečišćenja i koncentraciji štetnih tvari i koja je zasigurno utjecala i na konačno nalaženje solucije na međudržavnoj razini čiji ishod pratimo i željno iščekujemo.

Kao da nemamo dovoljno teškoća, još se i to dogodilo...

- Baš tako, jer nisu to jedini problemi koji muče ovu županiju koja dijeli sudbinu ostalih slavonskih županija. Dugo sam, pa i ovakvim prigodama, ukazivao na naš neravnopravan položaj i nekonkurentnost u odnosu na neke druge dijelove Hrvatske, često ističući dodatna porezna opterećenja kao posljedice loše makroekonomske politike bivše vlasti. U jednom trenutku imali smo najuspješniju razvojnu agenciju u Hrvatskoj svjesnu svih potencijala koje nudi članstvo u Europskoj uniji, a već u sljedećem nismo ni mogli aplicirati na projekte zbog nedostatka sredstava za njihovo predfinanciranje. No, slavonski čovjek na sve je navikao: na težak rad, odricanje i ustrajnost, ali i vjeru i nadu u bolje sutra. Zato nas hrabre mjere i aktivnosti sadržane u Vladinom Projektu Slavonija, u kojem vidimo budućnost revitalizacije slavonskih županija pa tako i Brodsko-posavske. Pred nama je puno posla, ali dinamika uspješno ostvarenih projekata, kao i mogućnosti koje nam se nude, govore da kročimo pravim putem.

EU projekti

Nedavno ste istaknuli da je mini porezna reforma donijela prve rezultate i možete sa zadovoljstvom govoriti o tome?

- Brodsko-posavska županija je, nakon dugo vremena, financijski stabilna. Sadašnja Vlada prepoznala je potrebe stanovnika ovog dijela Hrvatske, a zahvaljujući mjerama Ministarstva financija, ponovno smo u mogućnosti sredstva usmjeriti u predfinanciranje projekata i aktivnosti koji vode k ekonomskoj stabilizaciji i napretku. Na europske izvore finaciranja u velikoj mjeri smo se oslanjali i do sada. Putem naše razvojne agencije CTR d.o.o. Županija je sudjelovala u pripremi i provedbi 114 projekata koji su financirani iz europskih i strukturnih fondova. U području poduzetništva pripremljeno je i/ili provedeno 39 projekata ukupne vrijednosti gotovo 80,7 milijuna kuna, dok je 8 projekata prijavljeno za različite financijske instrumente u vrijednosti 14,5 milijuna kuna.

Kada se govori o europskim projektima, zasigurno su još značajniji oni koji će dovesti do novih poslova, novih radnih mjesta, koja su prijeko potrebna...

- Nastojali smo u okviru svojih mogućnosti poticati oporavak gospodarstva te smo u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta te poslovnim bankama do kraja 2017. godine realizirali kreditni program Kreditom do konkurentnosti, a nastavljeno je subvencioniranje kamate po nekoliko “starih” kreditnih programa koji su u postupku otplate, što je zasigurno dobrodošla pomoć za popravljanje tekuće likvidnosti naših poduzetnika.

Iseljavanje

Brodsko-posavska ne razlikuje se od drugih slavonskih župnija, pa ni od ostatka Hrvatske, kada govorimo o iseljavanju mladih, o tome da ovdje ne vide perspektivu. Kako to promijeniti?

- Iako pokušavamo snažiti našu županiju, pri čemu ovaj put imamo i potporu Vlade Republike Hrvatske, trend iseljavanja mladih ljudi i njihovih obitelji naša je realnost. Zaustavljanje takvog trenda dugotrajan je proces. Činimo sve što možemo, na razne načine, kako bismo barem obitelji koje razmišljaju o odlasku zadržali na našem području. Nastojimo djelovati na svim područjima koja bi mogla pomoći u tome, jako su velika ulaganja u školstvo, pomažemo poljoprivrednike, gradimo infrastrukturu, podupiremo poduzetnike i obrtnike... Ogromna sredstva koja privlačimo iz europskih fondova možda se ne primijete odmah, rezultati tih projekata bit će vidljivi tek u danima koji su pred nama, pa sam baš zato, kako sam rekao na početku, optimist. Imali smo mi u Slavoniji i daleko težih dana, pa smo izašli iz svega kao pobjednici. Vjerujem da će tako biti i sada!

Bolnice na zdravim temeljima

Jedna od problematičnih stvari bilo je i pitanje zdravstva, o kojem se vodila velika bitka?

- Uvažavajući naš geostrateški položaj, kao i dugogodišnju tradiciju medicinske skrbi na našem području, protivili smo se modelu sanacije naših bolnica, koji je, u konačnici, generirao još veća dugovanja. No krajem prošle godine s Ministarstvom zdravstva našli smo sredstva za otplatu dugova i bolnice postavili na zdrave temelje. Takva suradnja državne i lokalne razine rezultirala je projektom “Kraći put do zdravlja”, koji je slavonskobrodska bolnica, uz pomoć županijske razvojne agencije CTR, prijavila Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa željom unapređenja infrastrukture, opremanja bolnice te provođenja edukativnih aktivnosti. Projekt vrijedan gotovo 40 milijuna kuna u fazi je isporuke najmodernije i najkvalitetnije opreme i uređaja koji će pospješiti kvalitetu zdravstvene usluge, ali i skratiti boravak pacijenata na odjelima.

Pri planiranju ovog projekta vodilo se računa o više faktora: od ustrojavanja dnevnih bolnica i kirurgija, o obnavljanju i nabavci kvalitetne opreme, ali i o energetskoj učinkovitosti, jer je u sklopu projekta planirana i izgradnja fotonaponske stanice koja bi smanjila troškove potrošnje električne energije.

114

je projekata financiranih iz EU i strukturnih fondova, u čijoj je pripremi i provedbi sudjelovala Županija preko razvojne agencije CTR

Brodsko-posavska županija je, nakon dugo vremena, financijski stabilna

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike