Osijek
PLANOVI ZA NEKADAŠNJE NASELJE PRIJATELJSTVA

Gradit će se novo moderno
naselje za mlade obitelji
Objavljeno 7. travnja, 2018.

Bivše prognaničko postat će novo naselje za sadašnje i buduće Čepince. Općinska uprava očekuje da će to djelovati poticajno za doseljavanje mladih obitelji iz urbanih sredina. Takvi planovi postoje unazad nekoliko godina, a konačno s tim prostorom sada raspolaže Općina Čepin na koju je nedavno, podsjetimo, država prenijela vlaništvo.

Prvi sljedeći korak prema osmišljavanju novog naselja s urbanim elementima bio je incijalni službeni sastanak u čepinskoj vijećnici s temom revitalizacije bivšeg Naselja prijateljstva.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac sa zamjenicima Ivanom Žeravicom i Matejom Kalajžić te Željko Barišić, direktor tvrtke Urednost d.o.o., razgovarali su s Damirom Feketeom iz HEP-Plina d.o.o., Sašom Miletić (HEP ODS, Elektroslavonija Osijek), Veronikom Pančić Ruška (Hrvatske vode VGO za Dunav i donju Dravu), Željkom Kovačevićem, direktorom Hrvatske vode VGO za Dunav i donju Dravu, geodetom Ivanom Orečom i projektantom ISG-a d.o.o. Kamilom Mlinarevićem.

Iako postoji infrastruktura, ali je zbog godina napuštenosti cijelog prostora vjerojatno u neadekvatnom stanju za planirane zahvate u novom čepinskom naselju ustvrđeno kako bi bilo najbolje krenuti u gradnju potpuno nove infrastrukture, što znači napraviti novu odvodnju, elektro i plinsku mrežu, jer to bi bio dobar temelj za gradnju moderno uređenog naselja sa širokim koridorima. Predloženo je i postavljanje energetskog kanala sa svim instalacijama. Okvirno se razgovaralo i o mogućnostima sufinanciranja i podjeli troškova, kao i o prijavama projekata na EU fondove.

Naime, Vlada RH je krajem 2017. donijela odluku o darovanju zemljišta na kojem su nekada prije stajale metalne kućice Općini Čepin, u svrhu gradnje javno društvenih sadržaja, stambenih objekata za mlade obitelji, dječjeg vrtića, općinskog trga, parka i dječjih igrališta.

- Revitalizacija bivšeg Naselja prijateljstva nije projekt isključivo Općine Čepin, nego je dio “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, koji uključuje provedbu nekoliko novih mjera, a one najvažnije omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele nepovratnih sredstava. Na iste će se prijavljivati Općina Čepin, a sve kako bi na području bivšeg “Naselja prijateljstva“ realizirala novo, moderno naselje s potpuno novom komunalnom infrastrukturom. Cilj je gradnje takvog naselja poticanje demografske obnove, doseljavanje mladih obitelji u Čepin i zaustavljanje negativnog trenda iseljavanja. Činjenice da je naselje u blizini već postojećeg vrtića, Doma zdravlja, osnovne škole te same Industrijske zone koja je također u izgradnji, i u kojoj će po završetku biti otvoren znatan broj novih radnih mjesta, već same upućuju na to kako će ovo naselje privući brojne mlade obitelji kao idealan odabir za stanovanje, odnosno rješavanje stambenog pitanja - smatra Tonkovac sa svojim najbližim suradnicima.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike