Regija
UGOVORI S UDRUGAMA

I dalje topli obroci za 32 korisnika!
Objavljeno 6. travnja, 2018.

BELI MANASTIR - Ugovore vrijedne približno 418.000 kuna supotpisali su jučer gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i predstavnici 30-ak udruga. Epilog je to natječaja koji je Grad raspisao za rad udruga, točnije financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti.

Oazi najviše

Od ukupnog iznosa planiranog za financiranje rada udruga, 220.000 kuna namijenjeno je bilo za kulturu, 200.000 kuna za socijalnu zaštitu te 30.000 kuna za razvoj gospodarskih djelatnosti.

- Ukupno je iz gradskog proračuna dodijeljeno nešto više od 418 tisuća kuna za 43 programa, odnosno projekta gradskih udruga. Veliki je interes bio za područje kulture pa ćemo iduće godine taj iznos povećati - istaknuo je Rob, naglasivši kako se iz područja gospodarstva javila samo jedna udruga - računovođa (HZ RIF Udruga računovodstvenih djelatnika), kojoj će sredstva biti dodijeljena kako bi organizirali računovodstveni tečaj koji će koristiti svim gradskim udrugama. Najveći pojedinačni iznos za projekt dobila je Mirovna grupa Oaza - 85.000 kuna. Projekt se odnosi na besplatne tople obroke za starije i nemoćne.

Snalaze se

- Taj projekt provodimo već sedam godina i do sada se nije dogodilo da naši korisnici ostanu bez toplog obroka. Nažalost, ove godine topli obrok nismo im mogli dostavljati više od dva mjeseca, ali će, nakon što je Grad osigurao sredstva, dostava biti nastavljena - kaže Vesna Nedić, direktorica Oaze i projekt-koordinatorica, naglašavajući kako je spomenuti iznos dovoljan za približno četiri mjeseca.

Ostatak očekuju od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te od institucija na čije su se natječaje javili. Svakog radnog dana, naime, Oazini volonteri topli će obrok razvažati na 32 adrese u Belom Manastiru i prigradskim naseljima Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina.

Neradnim danima snalaze se na različite načine, a trude se da njihovi korisnici tople obroke dobivaju na blagdane. Tada sudjeluju i neke druge belomanastirske udruge, poput organizatora velike Grahijade, udruge PSIOS, koja je nedavno na središnjem gradskom trgu organizirala besplatnu podjelu graha te je određeni broj porcija namijenila upravo Oazinim korisnicima.

Ivica GETTO
Od 153 registrirane udruge radi 60

U gradskom je proračunu osigurano 450.000 kuna za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti. U odnosu na prošlu godinu, djelomice je povećan iznos namijenjen socijalnoj zaštiti, a smanjen za područje kulture. Odobrena su 24 programa ili projekta iz područja kulture koje je na natječaj poslalo 20 belomanastirskih i jedna darđanska udruga. Za područje socijalna zaštita odobreno je 18 programa ili projekata poslanih od 14 udruga, dok su za razvoj gospodarskih djelatnosti odobreni programi HZ RIF Udruge računovodstvenih djelatnika i Udruga uzgajatelja malih životinja. Povjerenstvo je zbog raznih razloga odbilo financiranje devet projekata. Ovakav model financiranja rada udruga iz gradskog proračuna, sukladan zakonskim odredbama, provodi se četvrtu godinu, nakon čega je broj udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna znatno smanjen. Ukupno gledajući, pri Ministarstvu uprave registrirane su 153 udruge s područja grada, dok se iz gradskog proračuna financira njih 60-ak.

85

tisuća kuna dobila je Mirovna grupa Oaza

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike