Magazin
TJEDNI OSVRT

Kako zaustaviti iseljavanje mladih
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

Hrvatska je u pet godina članstva u Europskoj uniji izgubila stanovnika koji svojim brojem premašuju broj stanovnika drugoga po veličini grada u zemlji – Splita, podatak je koji zvoni na uzbunu i traži što hitniji odgovor na samo jedan od ključnih problema hrvatskog društva. Kako zaustaviti iseljavanje, posebice mladih, obrazovanih i stručnih kadrova. Jer za hrvatske su građane 22 države članice EU-a već otvorile svoje tržište rada, a ovih je dana to najavila i Velika Britanija.

A problem bi se, iako malim koracima, ipak mogao rješavati bez obzira na prognoze da se brojke iseljavanja neće smanjivati, posebno iz Slavonije i kontinentalnih dijelova zemlje. Tako ovoga tjedna dobra vijest konačno stiže iz Osijeka. A ta vijest u ovom slučaju glasi da je ulaganje primjerice samo u IT sektor najsigurniji put za zaustavljanje iseljavanja. Samo uz dobru volju treba i znati. Tako je jedan od modela na Forumu ICT-društvo u Osijeku ponudila poslovna, akademska i politička zajednica. “Uvjereni smo da ulaganje u ICT, uklanjanje barijera, bolje iskorištavanje EU fondova i stvaranje poticajnog okružja može značajno pridonijeti zaustavljanju, ili bar usporavanju zabrinjavajućeg trenda iseljavanja, prije svega mladih stručnjaka, ali i ostalih, iz Slavonije i drugih dijelova zemlje”, o toj je temi izjavio i Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo.

Inače, spomenuti se Forum posebno bavio nužnim promjenama u obrazovnom sustavu i poboljšanjem suradnje akademskog i poslovnog sektora, što je jedan od prvih oglednih primjera za zaustavljanje negativnih trendova. “Visokoobrazovni sustav i tvrtke moraju biti u stalnom kontaktu i interakciji kroz aktivno sudjelovanje tvrtki u obrazovnom procesu i u obliku zajedničkih razvojno-istraživačkih projekata. Na ovaj način zajamčeno je “pogonsko gorivo” za inovacije kao motor razvoja”, poručuje i Kruno Miličević, izvanredni profesor osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT). Stoga je i izraženo zadovoljstvo, jer je i tvrtka Ericsson Nikola Tesla najavila da u Osijeku namjerava otvoriti razvojno-istraživački centar u kojem bi se u idućih nekoliko godina trebalo zaposliti oko 300 ljudi, čime Osijek postaje regionalno središte ICT sektora, a Ericsson Nikola Tesla time je donio pametnu odluku, jer Osijek ima potencijal, stručne kadrove, sveučilište i mlade ljude koji se u sve većem broju izjašnjavaju za ostanak u svome gradu.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike