TvObzor
HRT: DRUGA SEZONA HRVATSKIH VELIKANA

Zabavan pogled Roberta Knjaza na povijest
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Hrvatska radiotelevizija od nedjelje, 25. ožujka, na Prvome programu s početkom u 20.40 sati, počinje s prikazivanjem druge sezone hvaljene dokumentarno-zabavne serije “Hrvatski velikani”, autora i redatelja Roberta Knjaza. U novih osam nastavaka gledatelji će imati prigodu doznati neke nove i možda manje poznate činjenice o hrvatskim velikanima – od Ivana Meštrovića i svetoga Leopolda Mandića, Marije Jurić Zagorke, hrvatskih nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca i Ruđera Boškovića do Vesne Parun te Ante Starčevića. Serija je to koja na jedinstven, originalan i zanimljiv način spaja povijesne činjenice i zanimljivosti o najvažnijim osobama iz hrvatske nacionalne povijesti.

“Hrvatski velikani već su u prvoj sezoni postigli zavidnu gledanost i izvrsne reakcije gledatelja. Pokazano nam je kako je povijest moguće prikazati na zabavan i dinamičan način”, ističe HRT-ova urednica Snježana Nožinić. Autor Hrvatskih velikana Robert Knjaz najavljuje kako i u drugoj sezoni toga televizijskoga povijesnog tečaja sudjeluju vrhunski stručnjaci iz povijesti, ali i laici, ljudi koji su poznavali velikane i čuvaju sjećanje na neke manje poznate činjenice i priče o njima.

“Novih osam nastavaka bavi se životom i djelom, manama i vrlinama, uspjesima i mukama Ivana Meštrovića, svetoga Leopolda Bogdana Mandića, Marije Jurić Zagorke, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca, Ruđera Boškovića, Ante Starčevića i Vesne Parun. Saznajte zašto ih zovemo velikanima, ali i kako je izgledao njihov svakodnevni, u mnogočemu neobičan život. Serija je pogodna za svaku dob, vremensku priliku i veličinu ekrana. Sadržava elemente drame, trilera, komedije, vesterna i romantike. Nakon ove serije povijest više nikada nećete gledati na isti način, niti ćete provoditi ljeta na produžnoj iz povijesti”, najavljuje autor Robert Knjaz. Iza ovoga velikoga projekta stoje i brojne druge ustanove, muzeji, arhivi i stručnjaci koji su svojim predanim radom pridonijeli stvaranju nove sezone HRT-ovih Hrvatskih velikana. Osim na Prvome programu Hrvatske televizije nedjeljom s početkom u 20.40 druga sezona dokumentarno-zabavne serije Hrvatski velikani bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. (N.K.)

 
PRVA EPIZODA

Najcjenjeniji hrvatski velikan 20. stoljeća zasigurno je kiparski genij i arhitekt Ivan Meštrović. Grgur Ninski u Splitu i Zdenac života u Zagrebu, samo su djelić od gotovo 3000 skulptura koliko ih je oblikovao u svome životu i posijao diljem svijeta. Slijedili smo itinerar tog "čuda od Vlaja": od rodnih Otavica, gdje se družio s ovcama, do svjetske slave i ispijanja kava s kraljem Aleksandrom, Eisenhowerom, Rodinom i Stepincem. Zašto ga možemo nazvati najvećim donatorom Hrvatske? Zašto je završio u ustaškom zatvoru i tko ga je u zadnji tren spasio od strijeljanja? Zašto su ga nazivali Michelangelom svoga doba?

Najčitanije iz rubrike