Regija
VRATILE SE RODE, DOČEKAO IH SNIJEG

Snijeg 1978. godine padao i 12. svibnja
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

ĐAKOVO

Iako se bliži Uskrs, i Đakovo je jučer, osvanuvši ponovno sa snijegom i jutarnjim temperaturnim minusom, iako je proljeće kalendarski stiglo, djelovalo kao da je u božićnom ugođaju. Nepredvidiva priroda svu je svoju hirovitost ponovno potvrdila – jučer snijeg, ujutro minus 2, a preko dana plus 2, a na isti dan prije točno godinu dana, 21. ožujka 2017., govore podaci pratitelja đakovačkih vremenskih prilika Bartola Bačića, u Đakovu je bilo sunčano, i više nego ugodna 22 Celzijeva stupnja, pa je temperaturna razlika dvaju istih dana u dvije uzastopne godine čak 24 stupnja. Lanjski 21. ožujka osvanuo je s plus 8.

Inače, Bartol Bačić prekjučer je navršio 46 godina svakodnevnog, neumornog i pedantnog praćenja đakovačkih vremenskih ne/prilika.

- U tih 46 godina, čak je u 19 godina snijeg padao u drugoj polovici ožujka. Snijeg je u Đakovu padao i u svibnju, točnije 12. svibnja, i to 1978. godine. U narodu je poznat kao rodinjak, zadnji snijeg koji pada kada su se već i rode vratile s juga - kaže Bačić.

S juga se već ove godine vratila i roda s gnijezdom na dimnjaku bivše upravne zgrade Trgoprometa, u središtu grada. Sa snijegom u gnijezdu, bez hrane, jučer je nemoćna selica djelovala dezorijentirano i izgubljeno. S. Župan

Rodinjak je narodni naziv za zadnji snijeg koji pada kada su se već i rode vratile s juga

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike