Dome slatki dome
UREĐENJE INTERIJERA

Mozaik na zidu, stropu ili podu
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Kupaonski prostor idealan je za primjenu mozaika

Od antičkih vremena pa sve do danas mozaik je neizostavan pri uređivanju interijera. Svoju primjenu nalazi u javnim i privatnim prostorima, a postavlja se na zidne, podne i stropne površine. O ljepoti mozaika svjedoče mnoge povijesne, ali i suvremene građevine.

Mozaik unosi specifičnu ljepotu u prostor, a snaga efekta ovisi o veličini površine koju zauzima te materijalu od koga je načinjen. Mozaici se izrađuju od kamena, keramike, stakla, kao i od plemenitih metala. Posebne umjetničke vrijednosti imaju i oni koji su sastavljeni od kombinacije različitih materijala. O trajnosti mozaika svjedoči povijest, a suvremena arhitektura i moderan dizajn interijera i danas ih prihvaćaju kao jedan od osnovnih načina obogaćivanja površina u prostoru.

Keramičke pločice

Danas su najčešće u primjeni mozaici koji se koriste u formi keramičkih pločica, a načinjeni su od stakla ili keramike. Mozaik pločice unaprijed su složene u formate određenih dimenzija i postavljene su na mrežicu te tako postaju fleksibilne i s lakoćom se na taj način oblažu i ovalne površine i valjkasti stupovi. Fugiranje pločica, kao i elemenata mozaika, radi se naknadno tako da se u konačnici ne može primijetiti razlika u spoju između dvije gotove pločice odabranog formata, odnosno dva staklena ili keramička elementa mozaika.

Cijene mozaik pločica ovise o vrsti materijala, kao i načinu slaganja. Komercijalne linije mozaik pločica proizvode se tvornički, dok se one s kompleksnijim ili posebno naručenim motivima slažu djelomice ili potpuno ručno. Na cijenu mozaik pločica utječe i vrijeme potrebno za slaganje 1 m2 mozaika, što kod posebnih motiva može trajati i do osam sati.

Mozaik pločice u dizajnu stambenih interijera najčešće se povezuju s opremanjem kuhinja i kupaonica. Iako su se pojavili mnogi novi materijali, obloga kuhinjskog zida, ili dijelova kuhinjskih fronti mozaik pločicama, i dalje je atraktivna. Primjena mozaika posebice je preporučljiva u opremanju rustikalnih kuhinja, ali će se odlični efekti postići i mozaikom u suvremenom minimalističkom dizajnu kuhinje, kao i blagovaonice koja je često dio kuhinje.

Kupaonski prostor idealan je za primjenu mozaika zbog estetskih efekata koji se postižu, ali i zbog jednostavnog održavanja ovoga prostora koji traži visoke higijenske uvjete. U kupaonici je preporučljivije odabrati stakleni ili keramički mozaik nego kameni, zbog kemijskih sredstava koja se primjenjuju u održavanju. Mozaik se odlično uklapa s klasičnim keramičkim pločicama tako da ga možete primijeniti samo u dijelu kupaonice koji želite naglasiti, primjerice oko umivaonika i kade.

Mozaik pločice koriste se u javnim i privatnim spa prostorima, kao i teretanama. Ako želite privatni spa prostor za relax i vježbanje učiniti ugodnim i umjetničkim, upotrijebite mozaik koji pruža bezgranične mogućnosti slaganja i stvaranja atraktivnih ploha.

Primjena mozaika daleko nadmašuje klasičnu pretpostavku primjene samo u kuhinji i kupaonici. Izuzetan efekt s mozaik pločicama postiže se postavljanjem u spavaću sobu iznad uzglavlja kreveta. Mozaik može imati određeni motiv kao temu ili ponavljajuće uzorke s efektom zidne tapete.

Naglasiti zid

Na sličan način mozaik pločicama može se naglasiti željeni zid u dnevnom boravku, poput onoga iza sjedeće garniture, središnje komode, ili oko kamina. Efekti na zidu mogu se dodatno pojačati kombinacijom mozaika s kamenim ili drvenim oblogama u većim formatima.

Mozaik je idealan za naglašavanje i dekoriranje detalja kao što su lampe, lončanice za cvijeće, ogledala, itd. Slaganjem komadića mozaika, ali i atraktivnih gotovih mozaik pločica, možete kreirati unikatno umjetničko djelo na zidu koje će krasiti vaš dom i pobuditi pozornost svih posjetitelja. Mogućnosti primjene mozaika u prostoru, kao i ljepote koju unosi u prostor, bezgranične su pa stoga ne čudi što je do danas ostao omiljen arhitektima, dizajnerima i svima onima koji uživaju u lijepome!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike