Regija
PODRUČNA ŠKOLA PISAK

U školskom muzeju i dva stoljeća star ćup
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

ĐAKOVO

Područna škola Pisak, koja pripada Osnovnoj školi Vladimira Nazora Đakovo, ima osam učenika u prva tri razreda, dok u četvrtom nema ni jednog polaznika. Svi su oni uložili puno truda i ljubavi kako bi prikupili stare predmete i izložili ih u svojoj učionici, a na otvorenje muzeja pozvali su svoje roditelje, svećenike, ravnatelja škole i brojne druge goste. Priredili su oni za tu prigodu, pod budnim okom svojih učiteljica Silvije Portner i Danijele Čališ, bogat program, a odjenuli su se u svagdanja tradicionalna slavonska ruha. Pokazali su svima prisutnima kako je nekada jutro dočekivala sedmeročlana slavonska obitelj, kako se započinjao dan, gdje se umivalo, čime se lice brisalo. Više o projektu pojasnile su nam učiteljice Silvija i Danijela.

- Ovo je projekt učiteljica razredne nastave matične Škole Vladimira Nazora Đakovo, u sklopu kojeg smo se, kako mi već godinama skupljamo predmete naših baka, nas dvije učiteljice na inicijativu djece dogovorile da organiziramo izložbu poput ove - kazala nam je Portner te dodala: - Naravno da je izložba naših predmeta zahtijevala i goste, pa smo pozvali stručni tim, to je naša kustosica Sanja Andrić, koja je djecu uvela u vrijednosti predmeta koje čuvamo. Pripremili smo i jedan krasan igrokaz, običaji slavonske obitelji u rano jutro, imamo i običaj molitvi.

Inače, Sanja Andrić profesorica je kulturne baštine u Srednjoj strukovnoj školi u Đakovu i u Belom Manastiru, koja je rado prihvatila poziv da sudjeluje u ovom projektu. Djeca su izradila i pozivnice za otvorenje svog malog muzeja.

Razredni muzej, uz već prikupljene stare predmete, postao je ovih dana bogatiji za dva otarka, koje je darovala obitelj Skokić, a već su izloženi stari vrčevi, odnosno ćupovi, jedan od njih star je čak 200 godina. Djeca su izložila i stare mlinove za kavu, posudu za svetu vodu, drveno korito, zvono za krave, stare čajnike, trenicu, stari radio, predmete iz ratarstva itd. Sve će se to, rekli su nam, i dalje čuvati na policama razrednog muzeja njihove škole.

Maja MUŠKIĆ
Žalosno je, al' je tako...

Moram reći, da zna svatko, žalosno je, al' je tako. Da molitve naših baka, što je kuća svaka znala, sve se danas manje mole, niti mladi molit vole. Za njih to što bješe prije k'o moderno više nije. A da znaju, naši stari, kako su se molit znali. Čim ujutro zora svane i kako se 'ko ustane, s nekoliko Očenaša pozdravlja se Gospa naša. A u podne svi će živi i na putu i na njivi prekrižit se i par riječi zahvalnosti Bogu reći – stihovi su koje je pronašla Danijela Čališ, učiteljica trećeg razreda.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike