Osijek
OSNOVNA ŠKOLA “ANTUNOVAC”

Za Dane hrvatskoga jezika učenici će praviti glagoljična slova od glinamola
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

U Hrvatskoj se svake godine, od 11. do 17. ožujka, obilježavaju Dani hrvatskoga jezika koje je, kao kulturnu manifestaciju, utemeljio odlukom Hrvatski sabor 1997. godine, na spomen Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika.

Vlasta Stubičar, profesorica hrvatskog jezika i diplomirana knjižničarka u OŠ “Antunovac”, kaže kako će u srijedu, 14. ožujka, tijekom 5. i 6. sata za učenike sedmih i osmih razreda organizirati radionice na temu glagoljice.

- Glagoljicu, kao najstarije hrvatsko pismo, našim će učenicima pobliže približiti, kroz korelaciju, učiteljice hrvatskoga jezika, povijesti i likovne kulture – Tihana Pauković, Ana Budić, Đurđica Bogdanić i Natalija Bulić-Kuić, koje su i osmislile radionice. Radionicama prethodi uvodno predavanje koje će održati učenica 8. razreda Barbara Hunjadi, a govorit će o Danima hrvatskoga jezika, samom obilježavanju i njegovome značaju u društvu te borbi za samostalnost i nastojanjima hrvatskoga naroda za vlastiti jezik. Zatim će uslijediti radionice izrade glagoljičkih slova, kao i prepisivanje starih glagoljičkih tekstova raznim likovnim tehnikama. Radionice su: pisanje po limu, izrada slova u glinamolu, oblikovanje slova tehnikom konca na stiroporu, pisanje vrućim ljepilom te pisanje perom i tušem. Radionicama će nazočiti i gošća, učenica iz OŠ Ernestinovo – kaže školska knjižničarka Vlasta Stubičar. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike