Regija
SKUPŠTINA ANTIFAŠISTA

Jedini brinu o ostavštini antifašističkog vremena
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

POŽEGA

Godišnju skupštinu održala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega koja ima više od 80 članova. Istakli su da je članstvo sve starije te da treba pomladiti udrugu, jer antifašista ima i među mladima.

Članstvo je prihvatilo sva izvješća koje je podnijela predsjednica Kata Holjevac, a kroz izvještaje i diskusiju moglo se vidjeti da udruga raspolaže s malo sredstava, jer im u radu pomažu samo neke jedinice lokalne samouprave. Jedini brinu o spomeničkoj ostavštini antifašističkog vremena, jedini održavaju i uređuju spomenike iz doba NOB-a koji su ostali čitavi, jer je veliki dio uništen u Domovinskom ratu.

Plan rada prepun je radnih akcija na uređenju spomen-obilježja i grobišta stradalih u 2. svjetskom ratu, a to sve odrade svojim dobrovoljnim radom. Smatraju da je i to jedan dio baštine koju smo naslijedili, kulture jednoga vremena, a počesto su spomenici i prava umjetnička djela, neki i pod zaštitom države, ali se o njima ne brine. Žele kroz godinu obilježiti neke važnije datume iz NOB-a, obnoviti spomenik osnivanju Požeškog odreda u Kuzmici te do kraja završiti obnovu spomenika i groblja nevinih žrtava u Sloboštini.

Članove skupštine pozdravili su izaslanik predsjednika SABA RH Stjepan Šafranek, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić te gosti iz susjednih antifašističkih udruga iz Pakraca, Lipika i Daruvara.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike