Regija
POČELO JE - NEUGODNO IZNENAĐENJE ZBOG RAČUNA

Za 9 dana grijanja 29 kvadrata Vinkovčanki račun na 420 kuna?!
Objavljeno 6. ožujka, 2018.
U vinkovačkom distributeru toplinske energije, GTG-u, nisu željeli objasniti zašto je račun tako visok

VINKOVCI

Vinkovčanka Vlatka Tuček nemalo se iznenadila kada je dobila račun za grijanje za devet dana, koji je, kada je preračunala, trostruko veći nego inače, a posebno ju je razljutilo što u vinkovačkom distributeru toplinske energije, GTG-u, nisu željeli objasniti zašto je račun tako visok. Otkada su, 2012., na radijatore ugrađeni razdjelnici, kao obvezni, obitelj Tuček prešla je na grijanje električnom energijom, no zbog nekog kvara vratila se na grijanje preko GTG-a, ali na samo devet dana. No za tih devet dana dobila je papreni račun, trostruko veći.

Jedan radijator

- Od dana kada su razdjelnici ugrađeni i kada sam dobila prvi račun, od 1027 kuna za siječanj 2012., a do tada su računi za grijanje zimi bili oko 550 kuna, počeli su moji problemi s tom gradskom tvrtkom. Na kraju sam odustala od grijanja preko GTG-a i prešla na grijanje na električnu energiju. Podsjećam da sam vlasnica malog stana, od samo 29 četvornih metara, u Dalmatinčevoj ulici, i imamo samo jedan veliki radijator i jedan razdjelnik. U siječnju ove godine grijanje preko GTG-a koristila sam osam-devet dana i očekivala račun od 250 kuna jer su inače moji računi za grijanje, prema obračunu prosječne potrošnje, bili 550 - 600 kuna u zimskim mjesecima. Međutim, dobila sam račun na 420 kuna, što, ako podijelimo na devet dana, iznosi 46 kuna po danu, a ako pomnožimo s 31 danom, to bi za cijeli siječanj iznosilo 1440. To je doista previše za samo jedan radijator u tako malom stanu. Od tada sam im se bar četiri puta obraćala pisanim putem i ni jednom moj prigovor nije bio uvažen. Iako tvrde da moje prigovore prosljeđuju u HERA-u, ni jednom uz njihov odgovor nisam dobila nikakav popratni dokument ili dopis iz HERA-e, tako da se pitam postoji li ta HERA uopće – kaže Vlatka Tuček pokazujući račun za grijanje koji je dobila krajem siječnja.

“Bez objašnjenja”

Vinkovčanka kaže kako je nazivala direktora GTG-a, pisala prigovore jer joj nitko u GTG-u nije znao objasniti zašto je prema obračunu preko razdjelnika grijanje tri puta skuplje. No krajem veljače dobila je njihov pisani odgovor koji je bio kap koja je prelila čašu - uputili su je na tvrtku koja je ugradila razdjelnike, Industrijska mjerenja d.o.o. Zagreb.

- Niti sam ja tu tvrtku izabrala, niti je ugradnja razdjelnika bila moja ideja, a u prigovoru nisam ni spomenula da je razdjelnik neispravan. Na kraju krajeva, račune ne plaćam Industrijskim mjerenjima, nego GTG-u. Tim su odgovorom sa sebe jednostavno skinuli svaku odgovornost, kao da ih se moj problem uopće ne tiče, ne odgovorivši na bit prigovora - zašto je grijanje i obračun preko razdjelnika tri puta skuplji. Kada u neku privatnu tvrtku uđe potencijalni kupac, tu se osobu tretira s poštovanjem, a u slučaju nekog nesporazuma ili reklamacije potrošaču se ne citiraju samo opći članci zakona i ne prebacuje se odgovornost na tamo nekog drugog, nego se nastoji riješiti problem. Zašto to u GTG u nije tako, iako u upravi ima najmanje 15-ak zaposlenih? Na prigovore odgovaraju površno, ovrhe se šalju bez ikakve prethodne opomene ili bar telefonskog poziva, što u današnje vrijeme nije korektno, jer to je trošak od bar još 200 kuna. Kada se i na to požalite, direktor održi predavanje kako se računi moraju plaćati – iznosi svoj slučaj Vlatka Tuček, dodajući kako nitko ne očekuje da je grijanje besplatno, i ona ne očekuje da njezine račune plaća netko drugi, jer ih cijeli život plaća sama, ali očekuje bar objašnjenje ako ima upit u vezi s grijanjem.

Miroslav FLEGO
“Industrijska mjerenja očitavaju, GTG samo obračuna potrošnju”

- Takvih upita imamo dosta i znam za slučaj naše sugrađanke, koja je i mene nazivala, a i objašnjeno joj je detaljno u našoj pravnoj službi kako se obračunava potrošnja grijanja. Mi zapravo nemamo ništa s razdjelnicima i mi samo napravimo i korisnicima ispostavimo račun na temelju očitavanja razdjelnika, koje obavlja tvrtka Industrijska mjerenja d.o.o. iz Zagreba. Znam da je u današnje vrijeme nekim korisnicima račun prevelik, ali mi tu ne možemo ništa pomoći, jedino možemo ljudima objasniti zašto su računi takvi kakvi jesu – kaže Elvis Kovačević, direktor tvrtke GTG.

neprihvatljivo

RAČUN JE TROSTRUKO VEĆI NEGO INAČE

Računi za grijanje, prema obračunu prosječne potrošnje, zimi su bili 550 - 600 kuna, kaže Vlatka Tuček

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike