Regija
RIJEŠEN SAMO DIO PROBLEMA

S Podravske magistrale djecu miču nogostupi
Objavljeno 24. veljače, 2018.

DONJI MELJANI

Područnu školu u Donjim Meljanima slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca pohađaju učenici iz Donjih Meljana, susjednih naselja Sladojevaca i Bistrice te iz Sladojevačkog Luga. Zbog relativno male udaljenosti, između 1,5 i dva kilometra, škola nije obvezna svojim učenicima osigurati prijevoz, ali sve što je više od kilometra za mališane je često put koji nije lako prevaliti. Oni bi, naime, trebali dolaziti u školu pješice pa između naselja hodati cestom jer nema sagrađenih nogostupa, dok u Bistrici ni kroz naselje nema nogostupa. Naselja Bistrica, Donji Meljani i Sladojevci smještena su uz prometnu državnu cestu D2, Podravsku magistralu, jednako tako i školska zgrada, pa dolazak učenika u školu i odlazak kući nije bezopasan.

Kad školski autobus svakog drugog tjedna dolazi po učenike koji u jutarnjoj smjeni pohađaju više razrede u matičnoj školi u Slatini, to je prilika da se u svoju školu povezu i mališani koji pohađaju školu u Donjim Meljanima. Ali u tjednu kad nema školskog autobusa, roditelji nemaju druge mogućnosti nego dovoziti svoju djecu u školu ili se organizirati tako da naizmjenično voze više učenika. Taj problem jednako imaju svi učenici koji su udaljeniji od škole, a osobito je izražen u Bistrici jer ni u selu nema nogostupa. Odlazak mališana iz Bistrice kući poslije nastave vezan je uz redovitu liniju Čazmatransa, koji je vozio djecu samo do prvog autobusnog stajališta u sredini naselja, dok su djeca koja stanuju dalje pješačila uz rub ceste do drugog dijela mjesta, tzv. Novog naselja.

Rješenje za ublažavanje toga problema pokušali su naći privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, voditeljica Odsjeka za prostorno planiranje Vesna Klement, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Slatina Ksenija Vujanović Juras te predstavnici tvrtke Čazmatrans Slaven Erceg i Policijske postaje Slatina Kristijan Dlab na sastanku održanom u slatinskoj Gradskoj upravi. Dogovoreno je da će se problem riješiti tako da će Čazmatrans do kraja ove školske godine izaći u susret učenicima i njihovim roditeljima pa će produljiti autobusnu liniju te učenike prevoziti i do drugog autobusnog ugibališta, koje se nalazi pri zapadnom izlazu iz Bistrice. Time se postiže da djeca što kraću dionicu hodaju uz rub kolnika, a očekuje se da će Čazmatrans tako prevoziti učenike dok Hrvatske ceste ne provedu najavljenu rekonstrukciju državne ceste D2 na dionici Donji Meljani – Suhopolje, koja obuhvaća i izgradnju pješačkih staza kroz naselja. Sada još nije jasno hoće li prijevoz djece biti nastavljen na dosadašnji način jer između naselja nema nogostupa, ili će vijeća mjesnih odbora pokrenuti inicijative da se oni sagrade.

Petar ŽARKOVIĆ
Đake do autobusa prate učiteljice

A sve dok se ti prometni problemi ne riješe, učiteljice Mirjana Prlić i Martina Grgurić nastavit će dosadašnju praksu: one će pomagati svojim malim učenicima putnicima da bezopasno prijeđu Podravsku magistralu, otpratiti ih do autobusnog stajališta, pričekati da svi uđu u autobus i ispratiti ih kući.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike