TvObzor
HRT: PETA SEZONA "IGRE PRIJESTOLJA"

Kaos, nasilje, anarhija i krvavi raspleti
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Veliki hit HBO-a “Igra prijestolja”, serija nagrađena Emmyjem, vraća se na HTV novom, petom sezonom punom prijevara i izdaja, plemenitosti i časti, pobjeda i trijumfa. Najgledanija serija u povijesti HBO-a i svjetski TV fenomen “Igra prijestolja” ostaje i najveća uspješnica te TV mreže. I ovaj put bezbroj uvjerljivih priča odvest će nas svojem neumitnom, često krvavom kraju.

Nakon šokantnih smrti u četvrtoj sezoni (Joffrey, Tywin, Oberyn i Shae), sezona počinje vakuumom moći koji protagonisti diljem Zapadne zemlje i Esosa nastoje ispuniti. U Crnom dvorcu Jon Snijeg pokušava izbalansirati zahtjeve Crne straže s tek pristiglim Stannisom Baratheonom, koji sebe smatra zakonitim kraljem Zapadne zemlje. I Cersei nastoji zadržati vlast u Kraljevu Pristanu, s jedne strane među Tyrellima te vjerskom skupinom u usponu koju predvodi enigmatski Visoki Vrabac, s druge strane. Istodobno Jaime kreće na tajnu misiju. Na drugoj strani Uskog mora Arya traži starog prijatelja, a Tyron koji je u bijegu, nalazi novi cilj. I dok se opasnost nakuplja u Meereenu, Daenerys Targaryen otkriva da njezina krhka vlast u gradu zahtijeva i velike žrtve. U toj sezoni bit će eksplozivnih scena, a najava da dolazi zima postaje zloslutnija nego ikada prije.

Serija je snimljena prema istoimenoj seriji bestselera Georgea R. R. Martina i radnja je smještena na izmišljene kontinente Zapadne zemlje i Essos, na kojima ljeta i zime traju godinama.

Staru ekipu Igre prijestolja predvode Peter Dinklage (Tyrion), Lena Headey (Cersei), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime), Aidan Gillen (Maloprsti), Kit Harrington (Jon Snijeg), Diana Rigg (Ollena Tyrell), Sophie Turner (Sansa), Maisie Williams (Arya), Alfie Allen (Theon/Smrad), Nathalie Emmanuel (Missandei), Jacob Anderson (Sivi Crv), Gwendoline Christie (Brienne) i Natalie Dormer (Margaery). Scenaristi su serije David Benioff i D. B. Weiss. (N.K.)

 
Najčitanije iz rubrike