Osijek
SUSRET U RIJECI LJUBAVI

Amerikanci i Dubrovčani uplatili donacije za siromašne
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Tridesetak Amerikanaca iz Minnesote posjetilo je “Rijeku ljubavi”, a zanimao ih je rad te humanitarne udruge čija je predsjednica Štefica Čučak ispričala zbog čega i kako je došlo do osnivanja udruge. Pojasnila je kako se skrbe o velikom broju korisnika socijalne samoposluge i dodala kako su potrebe puno veće, a građanima u nevolji trude se pomoći i država i Grad Osijek i druge institucije. Gosti su predali Čučak financijsku pomoć koju su prikupili za pomoć siromašnima želeći dati svoj doprinos da se kupi što više hrane, čestitali na tome što volonteri rade i kazali kako i kod njih postoje potpore institucija. Inače, gosti iz Minnesote studiraju na poslijediplomskom studiju u sklopu programa pod nazivom Upravljanje poljoprivredom i ruralnim područjima u Minnesoti.

Gosti su u Osijek stigli posredovanjem Dubrovčana, odnosno putničke agencije Dubrovnik Sati d.o.o. U dubrovačkoj agenciji kažu kako je navedena grupa na studijskom putovanju i ne radi se o klasičnim turistima. Ivica Batinić, operations manager iz agencije Dubrovnik Sati, kaže kako studijsko putovanje traje deset dana kroz Hrvatsku, a grupa se sastoji od 32 stručnjaka za socijalna pitanja, agronomiju, te sveučilišnih profesora.

- Ništa nije neobično da grupe gostiju posjećuju i razne udruge, pa i oni u Americi imaju takve slične aranžmane. S obzirom na strukturu grupe, njihove interese i zanimanja, imali smo zadatak uz kulturne i prirodne znamenitosti prikazati rad humanitarnih udruga, poljoprivrednih poduzeća, sveučilišta... Ovo putovanje nam je dopustilo da jedan turistički program bude održiv, tj. da od istog direktnu korist ima šira zajednica. Odmah nakon posjeta udruzi grupa je nastavila program posjetom PP-u Kopački rit, Belju..., tako da im je program obuhvatio i prirodne vrednote – navodi Batinić.

Štefica Čučak kaže kako je ovo druženje na tragu priče koja je počela pred Božić.

- Tada je pokrenut humanitarni lanac dobrote, a svoje veliko srce i socijalnu osjetljivost iskazali su naši dragi Dubrovčani punim šleperom prehrambenih proizvoda poslanim u Osijek. Posredovanjem naših Dubrovčana uključila se putnička agencija Dubrovnik Sati. Želim naglasiti da je ovaj doček bio izuzetno radostan, uz uručenje ruža koje su dijelile učenice Ekonomske i upravne škole i Gimnazije Ruđer Bošković koje volontiraju u udruzi. Uz domaće slavonske delicije, pogačice s čvarcima, kulenovu seku, čvarke, kiflice i ostalo ugostili smo naše drage goste koji su izrazili zadovoljstvo i susret je bio obostrano izuzetno sretan. Ovom susretu nazočio je i direktor Razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić te projekt manager Toni Žufić. Grupa iz MARL-a uručila nam je donaciju od 1570 kuna i 55 dolara uz obećanje dodatne donacije, a putnička agencija Dubrovnik Sati d.o.o. javila nam je da je na račun udruge uplatila 4000 kuna - kaže Čučak. D. Pejić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike