Osijek
AKCIJA “MILIJARDA USTAJE”

Mladi plesali za podršku borbi
protiv nasilja nad ženama
Objavljeno 14. veljače, 2018.

U sklopu nacionalnog preventivnog projekta “Živim život bez nasilja”, na rondelu velikana u Tvrđi održala se akcija “Milijarda ustaje”, kao dio globalne plesne kampanje koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama. U okviru akcije, stotinjak osječkih učenika, studenata i volontera zaplesalo je posebnu koreografiju koju je osmislila poznata američka dramska spisateljica i feministica Eva Ensler, a koja se u istom povodu u veljači pleše u više od 200 zemalja svijeta.

Događanje je organizirala PU osječko-baranjska uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Plesnog studija Shine i učenika II. i III. gimnazije, radi solidarizacije s borbom protiv nasilja te podizanja svijesti javnosti na njegove štetne, vidljive i nevidljive posljedice.

- Na području Osječko-baranjske županije u 2017. godini bilježimo pad i kaznenih i prekršajnih prijava u području nasilja u obitelji i nasilja općenito, u odnosu na godinu prije. Tom akcijom želimo pokazati da je važno govoriti o nasilju, ukazati na taj problem, boriti se protiv nasilja, i to ne samo riječima nego i postupcima. Pa i na taj način, plesom. Nasilje je, nažalost, prisutno svuda pa i u našoj sredini. O tome ne treba šutjeti, nego neprestano govoriti - poručio je tom prilikom Tomo Andrašević, policijski službenik iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske.

Podršku plesačima u sklopu akcije dala je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, koja je tom prilikom istaknula da Grad Osijek rado prati pozitivne projekte poput toga.

Kampanja “Milijarda ustaje” započela je na Valentinovo 2012. godine kao reakcija na zastrašujuću statistiku da će jedna od triju žena na planeti biti pretučena ili silovana, što s obzirom na svjetsku populaciju od preko sedam milijardi stanovnika iznosi više od milijardu žena i djevojčica. I. Solar

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike