Regija
GORAN ĐANIĆ, NAČELNIK OPĆINE PODGORAČ:

Kvadrat opremljenog građevinskog zemljišta prodavat ćemo za jednu kunu
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Poslovna zona je imperativ u 2018.

Vezani članci

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA PODGORAČA

U uređenje cesta 15 milijuna kuna

Općina Podgorač, od svog osnutka prije dvadeset i pet godina, doživjela je intenzivne i sveobuhvatne promjene, koje su povremeno pratili i burni događaji. Iako ključna odgovornost u donošenju odluka pripada Općinskom vijeću, najveća odgovornost je na načelniku. Prošle godine Goran Đanić ponovno je dobio mandat upravljanja Općinom Podgorač koja 14. veljače, na blagdan svetog Valentina, slavi svoj dan.

Osim po izbornoj pobjedi i dobivanju četvrtog mandata, po čemu ćete pamtiti proteklu godinu?

- Nakon uspješnog slaganja većine u Općinskom vijeću u korist mještana i stabilne vlasti koja će osigurati kontinuitet rada i omogućiti daljnji razvoj, prošlu godinu pamtit ću po otvaranju školsko-sportske dvorane i početku radova u poslovnoj zoni. Ne smijemo zaboraviti rekonstrukciju mjesnih domova u Kršincima, Stipanovcima, Podgoraču, Poganovcima i Budimcima, izgradnju fontane u Budimcima, rekonstrukciju nogostupa u Stipanovcima i Razbojištu te izgradnju magistralnog vodovoda prema Poganovcima. Izgrađena su dječja igrališta u Bijeloj Lozi i Kršincima. Projektirana je i izgradnja nerazvrstanih cesta na području cijele općine te kanalizacije u Bijeloj Lozi, Budimcima i Poganovcima. Također, gotov je projekt za novo vatrogasno spremište u Podgoraču.

Na koji ste projekt posebno ponosni?

- Na poslovnu zonu koju smo konačno počeli komunalno izgrađivati, a to će stajati oko pet milijuna kuna. Nadam se da će do kraja godine zona biti komunalno opremljena i zemljišta spremna za prodaju. Kvadrat opremljenog građevinskog zemljišta prodavat ćemo za jednu kunu, a po mogućnosti oslobodit ćemo investitore svih davanja prema Općini. Također, svako novo radno mjesto sufinancirat ćemo s deset do petnaest tisuća kuna. Pisma namjere još nismo dobili, ali smo dobili dva konkretna upita vezana za ulaganje u izgradnju pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda. Planiramo ove godine posjetiti razne međunarodne sajmove poduzetništva i gospodarstva na kojima ćemo prezentirati zonu i olakšice koje nudimo. Poslovna zona nam je imperativ u ovoj godini.

Koji su još najznačajniji planovi u ovoj godini?

- Spremna je građevinska dozvola za kanalizaciju u Razbojištu i u Stipanovcima, a taj projekt ćemo nominirati prema Europskoj uniji. Također, u ovoj godini planiramo raspisati natječaj za izgradnju sekundarnih vodovoda u Budimcima i Poganovcima čime bismo zaokružili vodoopskrbu na području cijele općine. Iskreno se nadam da će početi i radovi na izgradnji akumulacije Dubovik. U ovoj godini želimo i obnoviti vatrogasni dom u Podgoraču te proširiti općinsku vijećnicu. Čeka nas izgradnja vatrogasnog spremišta, a fokusirat ćemo se i na javne radove.

Demografska slika znatno je promijenjena i što Općina Podgorač radi kako bi riješila problem smanjenja broja stanovnika?

- I našu općinu pogađa bijela kuga. No, to nije samo općinski, nego i nacionalni problem. Općina Podgorač ima mjere koje smo usmjerili k pokušaju zaustavljanja odlaska ljudi. To znači da se brinemo o stanovnicima sukladno proračunskim mogućnostima. Svako novorođeno dijete pomažemo s 1000 kuna, sufinanciramo školsku prehranu osnovnoškolcima i prijevoz srednjoškolcima. Stipendiramo deset najboljih studenata, a nezaposlenima se trudimo naći posao kroz javne radove. Za umirovljenike smo osigurali uskrsnice i božićnice, a imamo i socijalni program te pomažemo obiteljima i kućanstvima.

Što možete poručiti Podgoračanima?

- Svaka nova godina je godina nade, entuzijazma i izazova. Nastojat ćemo da Općina Podgorač izraste u sredinu u kojoj će sve generacije njezinih stanovnika imati uvjete za kvalitetan život. Želja nam je da Općinu Podgorač učinimo što primamljivijom za poduzetnike i potencijalne investitore koji bi omogućili nova zapošljavanja i razvoj podgoračkog kraja.

Snježana FRIDL
Projekti za 30 milijuna kuna

Prijavljuje li se Općina Podgorač na natječaje koji se financiraju iz različitih programa EU-a?

- Naravno, jer to je način da možemo osigurati sredstva za realizaciju svojih projekata. Koristili smo europske fondove i povlačili sredstva, a i ubuduće ćemo se javljati na EU natječaje. Trenutno je spremno projekata u vrijednosti oko 30 milijuna kuna i čekamo javne natječaje da ih kandidiramo. No smatram da bi kod pojedinih mjera trebalo promijeniti pravila prijave na natječaj da bi povlačenje sredstava iz EU fondova bilo uspješnije.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike