Regija
ČIJI JE “ZA DJEČJI OSMIJEH”

Vinković: Udruga je bila dopuna gradskog socijalnog programa
Objavljeno 13. veljače, 2018.

ĐAKOVO - Nakon što je na subotnjoj sjednici Gradskog vijeća otvoreno pitanje tko stoji iza udruge “Za dječji osmijeh”, u čiji se fond slijevao novac iz humanitarnih akcija poput one “Dobro je činiti dobro”, te su iznesene tvrdnje da nije riječ o, kako se do sada mislilo, zakladi Grada Đakova nego udruzi građana na čijem je čelu bivši gradonačelnik Zoran Vinković, odgovor je jučer na konferenciji za novinare dao sam Vinković.

- Podsjetit ću i ove koji pljuju preko društvenih mreža, ali i preko sjednice Gradskog vijeća kako je nastala udruga koja je osnovana 18. siječnja 2002. Po zakonu, Grad nije mogao organizirati humanitarne akcije, mogao je biti suorganizator, te je u Statutu stajalo da je predsjednik osnovane udruge gradonačelnik Đakova. Proizašla je iz akcije za našu sugrađanku Enu Pišl, tada je prikupljeno 132.110 kuna koje je obitelj Pišl prebacila 6. svibnja 2002., jer je tadašnje Ministarstvo branitelja s ministrom Pančićem osiguralo nabavu umjetne pužnice koja je Eni omogućila normalan život. Članovi udruge tada su bili vijećnici Grada, članovi stručnih službi i do dandanas se to nije promijenilo - kazao je Vinković. Kazao je i kako je ta udruga cijelo vrijeme bila gradska.

- To nije bio fond ni zaklada, to je bila udruga “Za dječji osmijeh”. Od 2002. godina do danas svi dokumenti i zahtjevi, sva rješenja o isplati sredstava s računa udruge nalaze se u Gradu Đakovu, koji je vodio knjigovodstvo. Žig se također nalazi u Gradu, nije ni kod koga kod kuće privatno - dodao je Vinković. Kazao je i kako se na posljednjoj akciji “Dobro je činiti dobro”, što se može provjeriti u Gradu, prikupilo 15.326 kuna.

- Sredstva su upućivana onima koji su dostavili zahtjev i kojima su ona bila najpotrebnija. Od liječenja do socijalne pomoći. Mogu slobodno reći da je ovo bila dopuna socijalnog programa Grada Đakova, ali isključivo namijenjena općoj populaciji djece - rekao je Vinković. Nitko, kaže, tko nije bio s područja Grada nije mogao koristiti ta sredstva.

- Nemam ništa protiv da ovdje dođu sve pravosudne institucije, ali ovaj način pljuvanja, diskreditacije jedne humanitarne ideje koja je pomogla više od 300 najmlađih ovoga grada izrazito je nisko - zaključio je bivši gradonačelnik. Jedini izdatak, kazao je, bila je naknada koju svaka udruga mora platiti za održavanje računa.

- Udruga je 2016. godine promijenila Statut i dalje je ostala gradska, a ja očekujem, budući da do kraja mjeseca moramo održati skupštinu i donijeti financijsko izvješće za 2017. godinu, da se nova gradska vlast uključi. Ovdje se ne radi o privatnom računu nego udruzi koja je proistekla iz Grada Đakova - rekao je Vinković, dodajući da Udruga u ovom trenutku na računu ima 85.000 kuna. M. Muškić

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike