Regija
“RURALNI RAZVOJ” NIJE SAMO ZA POLJOPRIVREDU

Deseci milijuna kuna za nerazvrstane ceste
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Sedam od deset jedinica lokalne samouprave (JLS) na području Đakovštine – općine Satnica Đakovačka, Viškovci, Levanjska Varoš, Semeljci, Punitovci, Drenje i Trnava, javile su se za gradnju nerazvrstanih cesta iz izdašne operacije 7.2.2. Programa ruralnog razvoja (PRR) RH, gdje su ugovoreni projekti koje je kandidiralo 212 općina i gradova iz cijele RH, a vrijednost dodijeljene potpore je 647 milijuna kuna. Odobrena sredstva namijenjena su gradnji novih / rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5000 stanovnika, a intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Sedam općina Đakovštine za nerazvrstane ceste - jedino su one od cesta pod njihovom ingerencijom, a pod tim “skutima” su i poljski putovi - predložile su projekte ukupne vrijednosti oko 15,9 milijuna kuna. Gotovo identičan iznos im je i odobren. Ugovore s predstavnicima JLS-a, u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, u Zagrebu je prošli tjedan potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić. Svaki JLS mogao je prijaviti jedan projekt.

Za jezerce i Gornji Majar

Satnici Đakovačkoj u fokusu je nerazvrstana cesta koja spaja turističko jezerce u Satnici s državnom cestom D515 – Đakovo - Našice, za što je tražila i dobila 2,43 milijuna kuna. Općina Levanjska Varoš natjecala se za sredstva za gradnju ceste Gornji Majar u Majaru. Gradit će se, kako je rekao načelnik Slavko Tidlačka, asfaltna cesta od 780 metara, koja će služiti mještanima, ali i prolasku poljoprivrednika i šumara, a tu je i pravoslavna crkva te seosko groblje. Varošani su za Gornji Majar tražili 1,7 milijuna kuna, a cesta treba biti sagrađena za oko dvije godine.

Općina Trnava zatražila je i dobila 2.165.000 kuna, i to za nerazvrstanu cestu u općinskom središtu – dio Ulice M. Gupca, koja, osim stanarima, služi za odlazak u polja, voćnjake i vinograde.

Valpovo je dobilo ugovor o rekonstrukciji nerazvrstane ceste do groblja u Harkanovcima (2.078.462 kune), a Donji Miholjac ugovor o financiranju gradnje ceste Rakitovica - Sveti Đurađ “težak” 2.109.113,13 kuna.

U travnju dva natječaja

Za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, dva grada i sedam općina s područja Virovitičko-podravske županije dobilo je ukupno 33.487.276 kuna. Grad Virovitica će rekonstruirati cestu u Ulici sv. Križa (7.500.000 kuna), Slatina će sagraditi cestu prema Goleniću (7.196.774 kune), Općina Čađavica cestu od Zvonimirovca prema Suhoj Mlaci (3.981.888 kuna), Općina Crnac cestu od Suhe Mlake prema Zvonimirovcu (5.749.648 kuna), Općina Suhopolje rekonstruirat će ceste u naselju Borova (3.747.436 kuna), Općina Sopje obnovit će cestu od Sopja prema rijeci Dravi (2.319.538 kuna), Općina Špišić Bukovica uredit će cestu u Kolodvorskoj ulici (2.580.600 kuna), Općina Mikleuš obnovit će cestu u Četekovcu (411.390 kuna), a Općina Zdenci rekonstruirat će most na zdenačkoj rijeci u Zdencima (233.454 kune).

Podsjetimo, Ministarsvo poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u kojem nam je kroz 19 mjera do 2020. na raspolaganju 18 milijardi kuna. Iako je većina mjera usmjerena investicijama u poljoprivredu, neke se odnose na poboljšanje ruralne infrastrukture, kao što je mjera 7 - Temeljne usluge i obnova sela. U okviru provedbe mjere 7, u travnju 2018. plan je raspisivanje još dvaju natječaja, za operaciju 7.2.1. - Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, te za operaciju 7.4.1. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu-sektorski – dječji vrtići i zajednički projekti vatrogasnih domova.

Suzana ŽUPAN
Ostatak novca na novi natječaj

Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, zbog iznimnog interesa korisnika i velikog broja zaprimljenih kvalitetnih projekata u okviru ove operacije donesena je odluka o povećanju novca za prijave pristigle na prvi natječaj. Navedenom odlukom povećala su se raspoloživa sredstva potpore s prvotnih 173 milijuna kuna na 696 milijuna kuna, čime je niz visokokvalitetnih projekata dobio mogućnost za financiranje. Budući da je podijeljeno 647 milijuna kuna, preostali dio novca prebacit će se na novi natječaj.

Božino brdo darovano Iloku

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir potpisala je ugovor o potpunoj rekonstrukciji Srijemske ulice u Bapskoj. Vrijednost projekta veća je od tri milijuna kuna. Osim toga, potpisan je i ugovor o darovanju nekretnina između Ministarstva državne imovine i Grada Iloka. Radi se o Božinom brdu, odnosno o česticama koje bile u vlasništvu RH. Time je napokon otvoren put k sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada. Iloku su odobreni i projekti Energetska obnova zgrade vrtića Crvenkapica i Izgradnja reciklažnog dvorišta, čija je ukupna vrijednost gotovo 6,5 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja odlučilo ih je sufinancirati s više od milijun kuna. M.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike