Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Bolje spriječiti nego liječiti
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

Zima donosi probleme u obliku prehlada, viroza i gripe, koji ne zaobilaze ni naše kućne ljubimce. Mačke često obolijevaju od virusnog rinotraheitisa, tj. upale gornjih dišnih puteva, popraćenog suzenjem očiju, upalama sinusa i grla, te životinje manje jedu, potištene su i imaju sve simptome bolesnog stanja. Obvezno je liječenje antibioticima, da ne bi došlo do sekundarnih infekcija. Uz to, potrebne su i kapi za oči, što sve upućuje na posjet veterinaru. Postoji preventiva, tj. cjepivo protiv tri najčešće virusne bolesti mačaka - ono se preporučuje, ali nije obvezno. Dobro je držati se poslovice: Bolje spriječiti nego liječiti.

Psi u ovo vrijeme najčešće pokupe virusni bronhitis, popraćen jakim kašljem, odbijanjem hrane i šetnje. Ako se liječenje ne započne pravovremeno, može doći do kroničnog bronhitisa ili upale pluća. Protiv te bolesti postoji cjepivo, ujedno i protiv pet najčešćih virusnih bolesti pasa. Cijepljenje se preporučuje jednom godišnje.

Osim virusa na naše kućne ljubimce u ovo doba godine vreba još jedna opasnost – krpelji. Krpelji se hrane krvlju domaćina i pri tome unose uzročnika bolesti u krv, dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što se manifestira anemijom, povišenom tjelesnom temperaturom i pojavom krvi u mokraći. Životinja je apatična, odbija hranu i šetnju. Stanje je ozbiljno te treba odmah otići veterinaru da životinja dobije serum i popratnu terapiju, inače može doći do žutice i uginuća.

Kućne ljubimce koji borave u prirodi treba obvezno zaštiti od buha i krpelja aplikacijom ampulica, prskanjem sprejevima, stavljanjem ogrlica ili najnovijim preparatima u obliku tablete, koju psi vrlo rado pojedu. Prednost tablete je što pas može pokisnuti, ići u vodu, a učinak tablete se ne smanjuje. Nakon svega navedenog malo provjerite putovnice svojih kućnih ljubimaca i prema potrebi obavite preventivna zaštitna cijepljenja, tretirajte ih protiv buha, krpelja i crijevnih nametnika, a sve zbog zdravlja kućnog ljubimca. M. Domes-Čamagajevac, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta “Fury”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana