Osijek
PREPORUKE HZZ-A ZA OSIJEK I ŽUPANIJU

Povećati upisne kvote za strojarstvo, medicinu, zidare, tesare, vozače...
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine provodi analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim kvalifikacijama te izrađuje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja prema lokalnim i regionalnim područjima, pa je to učinjeno i za 2018.

- Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja, odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini - navodi se u preporukama HZZ-a.

Preporuke bi mladima trebale poslužiti kao vodič koji će im reći s kojim će se zanimanjima nakon završetka srednje škole ili studija moći najbrže zaposliti, a kojim je zanimanjima tržište rada prezasićeno i koja bi trebali izbjegavati. Preporuke se odnose ne samo na upis, nego i na stipendiranje učenika i studenata. Evo kojih profila srednjoškolaca i studenata treba više u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku, a kojih već imamo previše.

Srednjoškolci

U srednjim školama u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kao i u lani, HZZ preporučuje povećati upisne kvote i stipendirati zidare, tesare, armirače, vozače motornih vozila, bravare, limare, stolare, dimnjačare, strojobravare, vodoinstalatere i medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege. Nažalost, neke od njih, kao što su armirač i dimnjačar, nije moguće upisati na području naše županije.

Treba smanjiti trogodišnje programe: prodavač, frizer, fotograf, cvjećar i pekar, te mnogo više četverogodišnjih: komercijalist, poljoprivredni tehničar opći, upravni referent, hotelijersko-turistički tehničar, poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut, građevinski tehničar, prehrambeni tehničar, geodetski tehničar, ekološki tehničar, agroturistički tehničar, poslovni tajnik, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar, dentalni tehničar, dentalni asistent, grafički urednik-dizajner, grafički tehničar pripreme, grafički tehničar dorade i tiska, tehničar za logistiku i špediciju, likovni umjetnik i dizajner i zdravstveno-laboratorijski tehničar.

Studenti

A što je sa studentima?

Osijek je jedan od najvećih hrvatskih sveučilišnih gradova koji s približno 18.000 studenata ponosno nosi titulu studentskog grada, no kako bi se ti studenti nakon diplome uspješno i zaposlili, trebaju biti upoznati s potrebama tržišta rada.

Upisnu kvotu za stručne studije u Osječko-baranjskoj županiji ne treba povećavati, ali treba za sveučilišne studije strojarstva, medicine, logopedije, rehabilitacije, socijalne pedagogije, matematike i računarstva, računarstva, grafike, geografije (nastavnički smjer), geodezije i geoinformatike i veterinarske medicine. Nažalost, čak sedam od njih nije moguće upisati na našem području, pa će naši mladi morati bar privremeno otići u drugu županiju ako žele studirati logopediju, rehabilitaciju, socijalnu pedagogiju, grafiku, geografiju, geodeziju i geoinformatiku, ili veterinarsku medicinu. Valja istaknuti da je upravo medicina, za koju HZZ preporučuje povećati kvote upisa i stipendiranja u svim županijama, bila jedan od najpoželjnijih studija na osječkom Sveučilištu prošle godine.

Potrebno je smanjiti kvote za stručni studij računovodstva, trgovine, fizioterapije, upravnog studija, bilinogojstva, agrarnog poduzetništva, zootehnike i mehanizacije u poljoprivredi te na sveučilišnim studijima prava, poslovne ekonomije (financijski menadžment, marketing, poduzetništvo, poslovna informatika, ekonomska politika i regionalni razvitak), hrvatskom jeziku i književnosti (jednopredmetni i dvopredmetni), informatologiji (jednopredmetni), psihologiji, filozofiji i hrvatskom jeziku i književnosti, filozofsko-teološkom studiju, kulturologiji, te učiteljskim studijima.

Jasenka PEJAKOVIĆ
USKLAĐIVANJE S TRŽIŠTEM RADA

“Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka HZZ-a pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada, odnosno, umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada”, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

analiza

TRŽIŠTE JE RADA PREZASIĆENO NEKIM ZANIMANJIMA

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike