Regija
REKORDAN PRORAČUN ZA 2018.

Gunja planira uprihoditi gotovo 30 milijuna kuna
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

GUNJA

Proračun Općine Gunja za 2018. godinu iznosi rekordnih 30.253.444 kuna, što je vrlo ambiciozan plan prihoda, posebice ako se zna da se izvorni proračun kreće oko 2,5 milijuna kuna. U prihode su uvrštena i očekivana sredstva pomoći za realizaciju određenih projekata u ovoj godini. Načelnik Anto Gutić ističe da je ovo najveći proračun u povijesti Općine. Nazvao ga je razvojnim i vjeruje da će se puno toga planiranog uspjeti i realizirati, a samim tim riješiti i gorući infrastrukturni problemi u toj općini.

Ceste i pločnici

- Najveća je stavka asfaltiranje nerazvrstanih cesta gdje planiramo povući sredstva iz europskih fondova u maksimalnom iznosu, odnosno oko sedam milijuna kuna. U deset smo ulica već obavili određene pripreme i napravili geodetske izmjere. Projektna dokumentacija je u izradi i aplicirali smo je na Ministarstvo regionalnog razvoja putem Razvojne agencije Hrast u iznosu od 225.000 kuna i vjerujemo da ćemo proći. Nestrpljivo očekujemo veljaču i raspisivanje natječaja za izvedbu toga projekta, odnosno asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Hoćemo li u ovoj godini uspjeti povući sva sredstva ovisit će o dinamici provođenja samog natječaja, ali vjerujem da ćemo veliki dio toga ostvariti - kaže Gutić.

Među prioritetima je i gradnja nogostupa. Naime, nakon sanacije šteta od poplave koje su prije tri i pol godine poharale Gunju nogostupi su ostali razrovani i uništeni i nikada nisu obnovljeni, što je veliki problem. Za sanaciju postojećih i gradnju novih staza proračunom je osigurano 500.000 kuna.

U 2018. godini općinska vlast nastojat će riješiti i mrtvačnicu na mjesnom groblju na čiju se potrebu već godinama upozorava jer Gunja je veliko i jedno od rijetkih sela koje još uvijek nema kuću žalosti za ispraćaj pokojnika. U ovoj će godini biti izrađena i projektna dokumentacija za novo muslimansko groblje - Mezarje u Gunji.

Knjižnica i vrtić

- Do proljeća planiramo otvoriti knjižnicu u novom Društvenom domu, a od jeseni nam je cilj otvoriti i dječji vrtić. To su značajni projekti koje planiramo za ovu godinu i ako ih ostvarimo, napravit ćemo doista velik posao, kaže općinski načelnik. Svi ti projekti trebali bi poboljšati kvalitetu življenja u Gunji, jednoj od najsiromašnijih i najnerazvijenijih hrvatskih općina koju su katastrofalne poplave dodatno unazadile. Kuće i objekti javne namjene su obnovljeni, ali je gospodarstvo zapostavljeno, u revitalizaciju stradalih gospodarskih subjekata država nije uložila dovoljno sredstava i njihovo gašenje bilo je neizbježno.

- Mi smo kao jedinica lokalne samouprave najlošiji po indeksu razvijenosti od svih slavonskih općina i ni jedna općina u Slavoniji nije niže plasirana od Gunje koja se nalazi pri samome dnu ljestvice razvijenosti u Hrvatskoj - kaže Gutić, koji već u ovoj godini očekuje značajne pozitivne pomake. Prije svega u oživljavanju gospodarskih aktivnosti u poslovnoj zoni Velebit. Zadovoljno ističe da novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, čija je primjena krenula od Nove godine u Općini Gunja već pokazuje svoje pozitivne učinke i vjeruje da će im biti od velike pomoći da i 2018. završe uspješno.M.Lešić Omerović

Naslijeđen veliki minus

“Golemi minus, veći od osam milijuna kuna, koji sam nakon preuzimanja dužnosti naslijedio od prethodnika ne može se riješiti tako brzo, ali najvažnije je da ni jednog trenutka nije bilo ugroženo normalno poslovanje Općine. A to sam postigao na način da sam s velikom većinom vjerovnika postigao sporazum o obročnoj otplati duga i uspio sam ispoštovati dogovorenu dinamiku, što je bitno. Ostao je još povelik iznos za isplatu, ali i to ćemo vjerujem uspješno riješiti”, zaključuje Gutić.

Nastojat će riješiti i mrtvačnicu na mjesnom groblju te projektnu dokumentaciju za novo muslimansko groblje

Gunja je pri dnu ljestvice razvijenosti u RH, najlošije plasirana od svih slavonskih općina

Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

KRENULA REKONSTRUKCIJA DOTRAJALOG VODOVODA I KANALIZACIJE

Prva je na redu miholjačka Ulica Zrinsko-Frankopanskih

Najčitanije iz rubrike