Regija
ŠTO SA SAJMIŠTEM ZATVORENIM DVIJE I POL GODINE

“Vašar” nije opcija, traže se novi, suvremeniji sadržaji
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Služio za stočni sajam, 60.000 kvadrata potpuno je komunalno opremljeno
ĐAKOVO/PIŠKOREVCI



Nekada se na nj stizalo u cik zore, već poslije 4 sata, na njemu je vladala živa kupoprodajna aktivnost oko stoke, radilo je na njemu u sajmene dane i po šest djelatnika, trgovalo se brojnom stokom, uz dobru posjećenost i druge sadržaje poput "mehane", ponude odjeće, cvijeća, kućanskih potrepština i dr.

No gašenje tradicije sajmovanja, "vašara" u Slavoniji, povuklo je na dno i njega – Stočni sajam u Piškorevcima, a kulminiralo je početkom 2022. godine kada je đakovački komunalac Univerzal, koji je upravljao njime, u suglasju s Gradom, donio odluku o njegovu privremenom zatvaranju.

Ni stočara ni kupaca


Ta se "privremenost" prelila već i na 2024. godinu te ušla i u njezin peti mjesec, a veliki sajamski prostor, koji je potpuno komunalno, infrastrukturno opremljen, i dalje je prazan i tih. A riječ je o atraktivnom prostoru od čak 60.000 četvornih metara, do kojeg vodi asfalt, opremljen je vagama, vezovima za stoku, sanitarnom jedinicom itd. Prvih godina ostvarivao je prihod, no potom je postao "okorjeli" gubitaš, a Grad i Univerzal nisu ga zatvarali zbog tradicije sajmovanja. Godine pandemije koronavursa i lockdown, zbog čega su se dogodile dvije višemjesečne prisilne koronastanke, bile su ključne i zadale su mu završni udarac, pa je 2021. godine u posljednja četiri sajmena dana prostor goleme kvadrature ostao doslovno bez ijednog prodavača stoke i ijednog kupca. Tako ni taj sajam nije ostao imun na razloge zatvaranja brojnih "vašara"‘ u Slavoniji, koji su se posljednjih godina, odnosno desetljeća, gasili jedan za drugim.

Đakovačko sajmište već je gotovo 2,5 godine mrtvi kapital, no, kako doznajemo od gradonačelnika Marina Mandarića, za taj se veliki, komunalno opremljeni prostor traži rješenje, novi sadržaji.

- Traži se rješenje u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, neke ideje postoje, no u ovom trenutku, dok se ne formira nova parlamentarna većina i Vlada, ne bismo previše javno o tome. Ono što mogu reći jest da se traže novi sadržaji za sajamski prostor u Piškorevcima koji će u jednu ruku biti slični sadržaju od prije, ali na jedan potpuno moderan način, ono što traže potrebe moderrne poljoprivrede. "Vašari" očito više nisu in, više nisu ono što tržištu treba, pa se traže rješenja potrebna modernim poljoprivrednim proizvođačima. Bilo bi odlično uspijemo li to na taj način riješiti - najavljuje gradonačelnik Mandarić, zasad ne precizirajući o kojim je novim, modernim razmišljanjima za sajmište riječ.

No ono što je već sada jasno jest da je klasičnom "vašaru" i u Piškorevcima odzvonilo: jer, u međuvremenu za nj nije bilo upita ni od strane prodavača, stočara ni kupaca. Dok je "pod ključem", svojevremeno je inspekcija iz Zagreba pregledala njegovu dokumentaciju, bez obzira na to što je sajam (privremeno) zatvoren, no obveza im je bila pregledati očevidnik svih životinja kojima se prometovalo. Kada je odlučivano što sa sajmištem gubitašem, Univerzalu je sugerirano da sajam bude privremeno zatvoren, da se ne ide u trajno zatvaranje jer da je s takvom odlukom administrativno lakše.

Bili uporni, no...


Prvotno, dok je ostvarivao prihod, stočni sajam u Piškorevcima vrvio je stokom – od svinja, krava, koza do ovaca, konja…, imao je tri ulaza, na nj su stizali i kupci stoke iz Slovenije, brojni prekupci iz Dalmacije, nekada su tu radile i četiri "mehane" itd., a potom je tijekom niza posljednjih godina "vašario" samo s gubitkom, no Univerzal ga je držao zbog naše sajamske tradicije te činjenice da je to u kraju i široj okolici bio jedini preostali stočni sajam. Trend slabljenja zanimanja za tradicionalnu trgovinu stokom u sklopu seoskog sajma, koji se do 2015. održavao i dvaput mjesečno, posebno je bio izražen u posljednjih desetak godina.

- Bili smo uporni, no u posljednje je vrijeme svaki interes za sajmovanje bio izostao - prokomentirala je lani tada jednogodišnji ključ u bravu sajmišta voditeljica Univerzalove PJ Tržnica, u okviru koje je djelovalo i sajmište Ivanka Vargić.

S obzirom na sudbinu "vašara" po Slavoniji, bez obzira na dugu tradiciju, očito da budućnost u ovom trenutku imaju samo sajmovi poput Gudovca, uz stoku, i s prodajom najsuvremenijih poljoprivrednih vozila, strojeva i opreme, s aukcijskim izložbama grla itd.

Suzana Župan
Sajmovanje duže od šezdeset godina
 
 
Sajmovanje je (u ovom obliku) prisutno u Đakovu, a kasnije u Piškorevcima više od 60 godina. Troškovi nisu išli u prilog: na sajmeni dan morala su se osigurati dva djelatnika, veterinari, inspekcija, baždarena vaga, golemi prostor morao je biti pokošen, uređen, moralo je biti osigurano grijanje i dr. Iako posjeduje malu i veliku vagu, za potonjom u posljednje vrijeme nije bilo potrebe, što također govori o padu interesa za određenom vrstom stoke.Osim ceste, sajmištu su izgrađeni i prilazni putovi, vezovi za stoku, nabavljena mala i velika vaga, a trgovanje brojnom stokom s vremenom se svelo uglavnom na svinje. I prije više od 10 godina razmišljalo se o zatvaranju piškorevačkog sajmišta, no tada se ipak bilo nastavilo zbog tradicije sajmovanja, ali brojke nikako tradiciji “vašara” više ne idu u prilog.

Očito, opstati mogu samo sajmovi poput Gudovca, s aukcijskim izložbama stoke, prodajom najnovije opreme

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike