Regija
NASTAVAK OBNOVE

Kreće sanacija stubišta kapele Uzašašća Gospodnjeg
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Za obnovu kamenog stubišta Ministarstvo kulture odobrilo 80.000 eura
NAŠICE - Grad Našice nastavlja obnovu kapele Uzašašća Gospodnjeg, poznatije kao grobne kapele obitelji Pejačević, koja se nalazi kod gradskog groblja, u Aleji lipa.

Nedavno su krenuli radovi na obnovi prilaznog kamenog stubišta.

- Ove smo godine potpisali ugovor s Ministarstvom kulture i medija o sufinanciranju u iznosu od 80.000 eura. Uz gradskih 30.000 eura obnovit ćemo stepenice, i to će označiti završnu fazu obnove kapele obitelji Pejačević - istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Dodao je kako se godinama ulažu određena sredstva u održavanje i rekonstrukciju koja je izuzetno zahtjevna, jer radi se o kulturnom spomeniku.

- Tijekom proteklih nekoliko godina uloženo je u obnovu fasade i krova kapele. Najvećim dijelom to su bila sredstva Ministarstva kulture i medija, a manjim sredstva iz gradskog proračuna. U Aleji lipa uređena je dendroflora, pergola i ulazni portal, a posađeno je i cvijeće. Napravljene su staze i rubnjaci - podsjetio je gradonačelnik.

Istaknuo je kako su Aleja lipa, kapela obitelji Pejačević i grob skladateljice Dore Pejačević koji se nalazi pokraj kapele prepoznatljiva obilježja grada te da su jako važni sadržaji u kulturno-turističkom smislu.

Kapela Uzašašća Gospodnjeg jedna je od najvrjednijih povijesno-kulturnih građevina u Našicama i jedan od ključnih objekata historicizma u središnjoj Slavoniji. Nalazi se na vrhu padine, u osi Podravske magistrale, pa je izdaleka vidljiva svima koji s ove strane ulaze u Našice.

U kapeli se nalazi kripta u kojoj su nadgrobne ploče sa zapisima o pokojnim članovima obitelji Pejačević, među kojima i hrvatskih banova, našičkih grofova Ladislava i Teodora Pejačevića. Kamene i mramorne ploče postavljane su od 1881. do 1942. godine. Sačuvano je 14 ploča na kojima su natpisi o 21 članu obitelji Pejačević. No ukupan broj postavljenih ploča vjerojatno se nikada neće moći ustanoviti jer su devastirane u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.

Kapela postoji od 1881. godine, a nastala je prema projektu arhitekta Hermana Bollea. Građena je kao neogotička građevina s obilježjima historicizma u dvije razine. U donjoj je grobnica Pejačevića, a gornjoj crkveni prostor. Kapelu je dao sagraditi našički vlastelin i hrvatski ban Ladislav grof Pejačević svom prerano umrlom sinu Marku. Kripta je od 1969. do 1996. služila kao gradska mrtvačnica.

Zbog zuba vremena nužna je bila sveobuhvatna sanacija kako bi se spriječilo daljnje propadanje kapele. Obnovu je 2008. uz suglasnost vlasnika, Franjevačkog samostana u Našicama, pokrenuo Grad Našice. Nakon višegodišnjih radova vrijedna građevina od opeke i kamena zasjala je novim sjajem.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

NAJAVLJENA NAŠIČKA VITEŠKA PRIČA

Povratak u doba dama, templara, dvorjana...

’’POBUNA’’ VLASNIKA ZELENOOTOČKIH KUĆA ZA ODMOR

Prijepor izazvale cijene parcela dvostruko veće od procijenjenih

Najčitanije iz rubrike