Osijek
EDUKACIJA O TERAPIJSKOM JAHANJU

Konji pomažu djeci u poboljšanju zdravlja i pri osamostaljivanju
Objavljeno 7. siječnja, 2018.

Iako je terapijsko jahanje izrazito popularna metoda rada s djecom s posebnim potrebama, nije dovoljno samo imati konja i prostor za šetnju, nego je nužno imati stručnjake koji će omogućiti da djeca doista osjete benefite takve terapije. Upravo je o tome bilo riječi na predavanju koje je u subotu u Bilju, u organizaciji Konjičkog kluba Hercules, održala Davorka Šuvak, jedna od inicijatorica terapijskog jahanja u Hrvatskoj i osnivačica udruge “Mogu”.

- Iako posljednjih 12 godina živim u SAD-u, uvijek nastojim pomoći i svima zainteresiranima promijeniti način gledanja na osobe s invaliditetom, omogućavajući im integraciju kroz konjaništvo. Stoga smatram kako je najvažnije da motivacija za rad s jahačima s posebnim potrebama ne polazi iz sažaljenja, nego iz poštovanja - objasnila je Šuvak. Naglašava kako je potrebno razlikovati “obično” terapijsko jahanje od terapije pomoću konja, u kojoj licencirani medicinski stručnjak uz pomoć licenciranih stručnjaka za rad s konjima nastoji poboljšati stanje osoba s posebnim potrebama.

Ovo predavanje pod nazivom “Konjaništvo novog doba – edukacijski i terapijski program, organizacija i metode” naposljetku je okupilo velik broj pojedinaca, udruga i klubova zainteresiranih za terapijsko jahanje, koji su iz cijele Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine došli na farmu Capistro u Bilju uživajući na kraju predavanja i u praktičnom dijelu u interakciji s plemenitim životinjama.

- Neprestano dobivamo upite za terapijsko jahanje, pa smo prije početka kvalitetnog rada s medicinskim stručnjacima odlučili održati niz edukativnih predavanja i praktičnih demonstracija kako bismo od najboljih naučili kako pomoći osobama s posebnim potrebama - rekla je Viktorija Bulić, predsjednica Konjičkog kluba Hercules, hvaleći rad svoje mentorice Davorke Šuvak, koja joj je i prenijela ljubav prema konjima.

Iako se u Herculesu primarno bave sportskim jahanjem i vode škole jahanja za najmlađe, uskoro će u svoju ponudu dodati i terapiju pomoću konja, pod vodstvom mlade trenerice Tihane Bošković, koja je objasnila kako je neopisiv osjećaj vidjeti sreću na djeci u interakciji s konjima, koji im uz poboljšanje zdravstvenog stanja naposljetku pomažu pri osamostaljenju i razvoju osnovnih socijalnih vještina. M. Mandić

KONJIČKI KLUB HERCULES

Nadomak Osijeka, u skrivenom dijelu općine Bilje, smjestio se Konjički klub Hercules, koji trenutno raspolaže s 19 konja, dok 20 aktivnih volontera i 50 stalnih članova svakim danom unaprjeđuju sportski, rekreativni i edukativni program na uređenoj farmi Capistro. Iako je godinama surađivao s Konjičkim klubom Osijek, Hercules je od ove godine i službeno postao snažan i ravnopravan član Hrvatskog konjičkog saveza, čime je okrunjen njegov konstantan rad i trud od osnutka 2010. godine. Od brojnih aktivnosti, zasigurno je najistaknutija suradnja s Kopačkim ritom, s kojim je Hercules nedavno potpisao koncesiju u trajanju od pet godina, a koja se odnosi na organizaciju turističkog jahanja na rutama od 20 do 50 kilometara, uključujući obilazak dvorca Tikveš i Ekocentra Zlatna Greda. Također, Hercules svoj napredak dokazuje i u sportskom dijelu, jer će ove godine četvrti put održati 3. kolo Croatia kupa u daljinskom jahanju, dok ambiciozno želi organizirati i Prvenstvo Hrvatske za male konje u daljinskom jahanju.

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike