Regija
26. OBLJETNICA VOJNE OPERACIJE “PAPUK '91.”

Prvo oslobađanje teritorija
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

ORAHOVICA

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., održana je svečana 26. obljetnica vojne operacije “Papuk '91.”, kojom je oslobođen prvi okupirani teritorij na području RH. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u središtu Orahovice, a potom je isto učinjeno kod križa na mjesnom groblju u Zdencima. U Domu kulture u Zdencima održan je svečani program kojem su nazočili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tomo Medved, Nenad Križić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, načelnici i zamjenici načelnika i gradonačelnika sa šireg orahovačkog područja, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnoštvo branitelja i ratnih policajaca. Svečanost je otvorio predsjednik udruge organizatora Robert Kuzmić, podsjetivši na krucijalnu, povijesnu važnost ovoga datuma za stvaranje slobodne RH, a potom se na ratna događanja oko 15. prosinca prisjetio ratni zamjenik zapovjednika Policijske postaje Orahovica Antun Grabovac.

- Ovom akcijom obranjena je Podravska magistrala, željeznički promet Osijek - Zagreb, i tako smo spriječili agresora u nakani da odvoji istočnu Slavoniju od ostatka zemlje s ciljem stvaranja velike Srbije, a promet navedenim prometnicama nikada nije bio prekinut. Obilježavanje ove obljetnice svake godine nužnost je kako nam drugi ne bi pisali povijest, a znamo kako nam ju neki žele pisati. Mi smo danas ponosni i uzdignute glave, i na to imamo itekako pravo, jer smo pobjednici i jer smo stvorili slobodnu nam i jedinu Hrvatsku – rekao je, između ostaloga, Grabovac.V.Grgurić

PRIKAZAN DOKUMENTARAC

Na kraju obljetnice prikazan je dokumentarni film ''Glas Medviđe“, autora Luke Klapana, snimljen ove godine koji govori o stradavanju 18 hrvatskih civila u malom mjestu Medviđe, u Zadarskom zaleđu 1993., nakon oslobodilačke akcije Maslenica.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike