Objavljeno 15. prosinca, 2017.
NAŠICE
U Izložbenom salonu Zavičajnoga muzeja otvorena je etnografsko izložba Muzeji u loncu, na kojoj se mogu vidjeti fotografski prikazi 15 tradicijskih jela Slavonije, Baranje i Srijema s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložba je nastala u sklopu istoimenog projekta, u kojem je sudjelovalo 15 muzeja istočne Hrvatske. Autori projekta i izložbe su Maja Žebčević Matić i Boris Knez iz Gradskog muzeja Požega. Otvorenje izložbe upotpunio je videoprikaz pripreme našičkih tradicijskih specijaliteta snimljen u ugostiteljskom praktikumu Srednje škole Isidora Krašnjavoga. Izložbu su predstavile ravnateljica našičkog muzeja Silvija Lučevnjak i autorica Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, a obratio se i ravnatelj škole Željko Filjak.
- Nepoznavanje tradicijskih jela pridonijelo je stvaranju iskrivljene slike o tradicijskoj prehrani, što kontinuirano rezultira vrlo skromnom i nerealnom turističko-ugostiteljskom ponudom. U nakani da to promijeni, Gradski muzej Požega je šireći projekt na 14 muzeja tijekom 2014. i 2015. organizirao istraživanje tradicijske prehrane, koje je rezultiralo izložbom Muzeji u loncu, katalogom, elektroničkom publikacijom i dokumentarnim filmom – naglasila je Lučevnjak.
Autorica Žebčević Matić rekla je kako se projektom želi da zaboravljena tradicijska jela postanu hitovi na ugostiteljskoj i turističkoj sceni.
- Našice su posljednji grad u Slavoniji koji je ugostio ovu izložbu, a koja kreće dalje prema ostatku Hrvatske, jer želimo zaboravljena jela apostrofirati kao velik potencijal koji se može komercijalizirati i iskoristiti uz tradicijske priče. Želimo osvijestiti Slavonce da shvate koliko je tradicijska hrana važna i da se ne moramo pridržavati stereotipa o tri osnovna jela – kulenu, čobancu i fišu, po čemu nas doživljaju gosti. Ponosni smo što smo izložbom, filmom, blogom i knjigom uspjeli zaokružiti lijepu priču o tradicijskoj prehrani ovog dijela Hrvatske - rekla je i dodala da Našičani mogu biti ponosni na hrvatsku tortu – slasticu našičkih grofova Pejačević, a na čijem je stolu redovito bila i bazlamača.
Nakon otvorenja izložbe posjetitelji su degustirali hrvatsku tortu, koju je prema starom receptu iz kuharice koju čuva Muzej pripremila ekipa iz školskog praktikuma.
PRIPREMITE HRVATSKU TORTU
Sastojci:
l 1/4 kilograma maslaca
l 1/4 kilograma šećera
l 6 jaja
l 6 pločica čokolade
l 1/8 kilograma brašna
l 1/8 litre vrhnja
l 1/2 kilograma kestena
Miješati pola sata maslac i šećer. Dodati žumanca i naribanu čokoladu. Umiješati brašno i snijeg od bjelanaca. U kalup posipan brašnom staviti smjesu i peći četvrt sata. Istresti na krpu i ostaviti jedan dan da miruje. Sljedeći dan razrezati biskvit na dva dijela i puniti nadjevom: istuci pjenu od vrhnja pa lagano u nju umiješaj usitnjene kestene. Izvana tortu premazati dobro promiješanim maslacem kojemu se dodaju dvije pločice čokolade. Gornji dio torte ukrasiti rešetkicama od maslaca u boji po želji.