Regija
SVESTRANI VRBANJAC KOJI JE ZADUŽIO VINKOVCE I STRUKU

Otkrivena spomen-ploča šumaru Mati Medvedoviću, autoru vinkovačkog grba
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

VINKOVCI - Na zgradi Šumarskoga doma u Vinkovcima, na pročelju u Gundulićevoj ulici, Damir Dekanić, predsjednik Uprave šuma Podružnice Vinkovci, otkrio je spomen-ploču Mati Medvedoviću, koju su zajednički postavili Hrvatske šume, Slavonska naklada “Privlačica” i Hrvatsko šumarsko društvo.

- Šumarska struka prepoznaje i odaje dužnu počast šumarima koji su u prošlosti svojim radom učinili puno, ne samo za šumarsku struku. Mato Medvedović je čovjek koji je imao širok krug interesa. Poznat je kao šumar, kolekcionar i autor je grba grada Vinkovaca, odnosno prve i osnovne skice. Kako je šumarska struka jedna od najstarijih u Hrvatskoj, Šumarski fakultet jedna od najstarijih ustanova u Hrvatskoj i s obzirom na to da je u gospodarskom smislu šumarstvo pokretač ovoga kraja, smatramo da šumari koji su kroz povijest ostavili pečat svojim radom zaslužuju da ih se prepozna i postavi trajno obilježje u gradu gdje su živjeli - rekao je Damir Dekanić.

Mato Medvedović rođen je u Vrbanji 1872., a umro u Vinkovcima 1944. Radni je vijek proveo u Brodskoj imovnoj općini kao nadšumar. Bavio se i arheologijom, pjesništvom, numizmatikom, a Vinkovčanima je najpoznatiji kao autor gradskog grba. Temelj za osnivanje Gradskog muzeja Vinkovci 7. studenoga 1946. bila je upravo zbirka Mate Medvedovića, koju je Gradsko poglavarstvo Vinkovaca otkupilo 1942. godine.

- Iako je rođen u Vrbanji, Mato Medvedović cijeli je svoj životni i radni vijek proveo u Vinkovcima. Bio je i predsjednik Gradske knjižnice od 1920. do 1921. godine, član Hrvatskog pjevačkog tamburaškog društva “Reljković” i autor njegove himne - rekao je Martin Grgurovac iz Slavonske naklade “Privlačica”.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlajnić, koji je kazao kako je to društvo u posljednjih petnaestak godina postavilo diljem Hrvatske desetak spomen-ploča zaslužnim šumarima.

- Drago mi je da je jedan šumar pokazao toliku širinu djelovanja, da nije bio velik samo u struci, nego je bio velik u zajednici te ostavio neizbrisiv trag - rekao je Vlajnić.

Na spomen-ploči nalazi se reljef s likom Mate Medvedovića, rad županjskog kipara Rudolfa Švagelja Lešića. Mario Kokaj

Temelj za osnivanje Gradskog muzeja Vinkovci bila je upravo zbirka Mate Medvedovića

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike