Regija
9. HODOCAŠCE GOSPI VOCINSKOJ

Cijela se Hrvatska poklonila žrtvi Vocina
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

VOĆIN

Na spomendan najvećeg stradanja mještana Voćina i Huma u Domovinskom ratu, kad je, 13. prosinca 1991., stradalo 47 nedužnih civila i do temelja razorena svetišna crkva, održano je 9. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj.

Sve sudionike hodočašća na Prebendi pozdravio je požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

– Želimo povjeriti vjernoj Isusovoj majci vašu radost i ponos što ste obranili našu hrvatsku slobodu i dostojanstvo, kao i terete koje nosite, posljedice teških ratnih okolnosti - rekao je biskup Škvorčević obraćajući se hrvatskim braniteljima. – U svoju hodočasničku molitvu uključujemo i nedavno osuđenu bosanskohercegovačku šestorku u Haagu i sve one koji zbog toga trpe, a dušu preminulog generala Slobodana Praljka preporučujemo Božjem milosrđu.

Govoreći o strahotama i stradanju nedužnih mještana, biskup je pozvao na prepoznavanje smisla njihove žrtve i na praštanje da bismo ostvarili svoju unutarnju slobodu i da bismo im u čistoći pamćenja iskazali poštovanje i zahvalnost. Nakon molitve na Prebendi krenula je veličanstvena pokorničko-molitvena procesija sa zavjetnim svijećama prema obnovljenoj crkvi, gdje je biskup uz spomenik “U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi Pohoda BDM predvodio koncelebrirano misno slavlje.

Govoreći o voćinskoj tragediji kod spomenika poginulima, na koji su brojna izaslanstva položila vijence i upaljene lampione, osobni izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zahvalio je svima koji su došli i koji su organizirali veličanstveno sjećanje na voćinske žrtve.

– U spomen na sve one koji nisu dočekali pobjedu, u slavu svima koji su je hrabro izborili, na čast i ponos svima koji su branili i obranili Lijepu Našu, dužnost nam je svima štititi dostojanstvo žrtava. One nas obvezuju i trajno zadužuju za čuvanje i širenje istine o Domovinskom ratu - rekao je Križić.

Josip Đakić, saborski zastupnik, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH, kao osobni izaslanik predsjednika Sabora osvrnuo se na podignute optužnice, ali i nesankcionirane zločince:

– Mnogo puta sam ponovio: državne institucije, ni Državno odvjetništvo, ni policijske snage, nisu učinile dovoljno kako bi pronašle sve odgovorne za ovaj zločin, kao i za zločine diljem Hrvatske. Žrtve zaslužuju da im se klanjamo i da ih nikada ne zaboravimo, ali jednako tako da potičemo institucije koje su zaspale i koje imaju druge prioritete. Prioriteti moraju biti pronalaženje nestalih i odgovornost počinitelja.

Okupljenim obiteljima stradalih, braniteljima, pripadnicima Hrvatske vojske i policije i svima nazočnima obratili su se i počast voćinskim žrtvama iskazali umirovljeni brigadir Drago Horvat kao osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak i načelnik općine Voćin Predrag Filić.

Petar ŽARKOVIĆ
Od Dubrovnika do Varaždina

Na 9. hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj bili su hrvatski branitelji iz Dubrovnika, iz Priomorsko-goranske županije, iz Zagreba i Zagrebačke županije, iz Čakovca, Varaždina, Bjelovara, Koprivnice, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, iz Požeške biskupije, koja se prostire na šest hrvatskih županija…

Zavjetne svijeće

Zavjetne svijeće na 9. hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj u voćinsku svetišnu crkvu unijeli su Goran Draksler, Ivan Đuzel i Mario Dropulić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike