Regija
HRVATSKI DOMOBRAN PREDSTAVLJA KNJIGU

Slatinska kronika Domovinskog rata Miljenka Brekala
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

SLATINA

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Ogranak Slatina u četvrtak, 14. prosinca, u 17 sati u Hrvatskom domu organizira predstavljanje knjige Slatinska kronika Domovinskog rata autora Miljenka Brekala, voditelja Područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Osijeku. Knjigu će predstaviti glavni urednik Josip Jurčević, recenzentica Zlata Živaković Kerže, povjesničar Nevio Šetić i sam autor. Uvodnu riječ održat će Vladimir Šeks, svojedobno šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju i nekadašnji povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Općinu Podravska Slatina Ante Šimara.

Riječ je o do sada zasigurno najopsežnijoj knjizi koja na više od 600 stranica razmatra događanja tijekom Domovinskog rata na slatinskom području početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, ali i povijesnim silnicama prije i poslije srbočetničke agresije na Hrvatsku. Tako Brekalo piše o “velikoj Srbiji” i velikosrpskoj ideologiji, velikosrpskim projektima tijekom 19. i 20. stoljeća, o Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci, o Podravskoj Slatini i odnosu političkih snaga u gradu do devedesetih godina i o velikosrpskom karakteru oružanih snaga SFRJ. U knjizi je opširno obrađena kronologija ratnog zločina, koja obuhvaća izjašnjavanje o srpskoj autonomiji, napad na policijsku postaju, ratnohuškačku klimu SDSS-a, naoružavanje lokalnih Srba, formiranje srpskih paravojnih postrojbi, velikosrpsku propagandu i niz neprijateljskih aktivnosti. Navedene su i pojedinosti o organizaciji obrane na području općine Podravska Slatina 1991. godine, a potom i o slatinskim Srbima u prijelaznim policijskim snagama na području hrvatskog Podunavlja, kao i plan povratka izbjeglih Srba na području zapadne Slavonije. Knjiga završava pravnim aspektima oružane agresije na RH od 1991. do 1998. godine i zaključnim razmatranjima. Bogato je opremljena izvornim dokumentima, zemljovidima i ratnim fotografijama.

Nakladnik knjige Miljenka Brekala Slatinska kronika Domovinskog rata osječka je izdavačka kuća Svjetla grada d.o.o., a sunakladnici su ogranci Matice hrvatske u Osijeku i Slatini. P. Žarković

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike