Osijek
ŠTO KRIJE KNJIGA DOJMOVA U GISKO-U?

Bračnih ponuda (zasad) nije bilo, ali česte su poruke ljubavnog sadržaja
Objavljeno 5. prosinca, 2017.
Primjedbe su uglavnom dobronamjerne i kreativne, u korist obiju strana

Prema svom pravilniku i statutu Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek ne mora imati knjigu dojmova, no, kako su njima njihovi korisnici na prvom mjestu i zbog njih žele svoje usluge prilagoditi njihovim željama i potrebama, vrlo ozbiljno shvaćaju njihove sugestije, prijedloge, pa i kritike i pritužbe koje se povremeno nađu na stranicama knjige, točnije bilježnice koja se nalazi u predvorju Posudbenog odjela za odrasle.

- Izuzetno nam je stalo do mišljenja naših korisnika, a ovo je jedan od načina kako da ga, uglavnom anonimno, saznamo. Godinama na taj način ispitujemo njihove reakcije, zadovoljsta i nezadovoljstva. S obzirom na uvjete u kojima radimo, komentara bi moglo biti i više i mogli bi biti manje pozitivno intonirani - svjestan je Srđan Lukačević, voditelj Posudbenog odjela, koji je jedan od nekolicine djelatnika koji ono što je zapisano i pročita, te nerijetko na temelju sugestija za GISKO i nabavi naslove koje nemaju, a Osječani bi ih rado čitali.

Bude tu i prilično intimnih poruka, također anonimnih, ali su adresirane na pojedine osobe vrlo eksplicitno, s punim imenom i prezimenom i pripadajućim komplimentima.

- Bračnih ponuda nije bilo, ali je bilo ljubavnih upućenih nekim kolegicama i kolegama - nasmijao se Srđan Lukačević, također jedan od adresiranih. Ponekad su komplimenti strogo poslovne naravi, na račun ljubaznosti, profesionalnosti djelatnika, a ponekad i na račun njihove pojavnosti, koja je nekomu baš 'zapela za oko'. Srećom, primjedbe (ljubavne ili ne), nikada nisu toliko ozbiljne ili otegotne da se zbog njih primjerice morao sazvati hitan sastanak, ili da su se našle na dnevnom redu redovitih kolegija, no itekako ih uzimaju za ozbiljno.

Velike akcije, poput Tjedna Harryja Pottera ili Star Wars tjedna, koje naiđu na sjajan odjek kod korisnika, obvezno obasipaju lijepim riječima u knjizi dojmova, ali i promocije knjiga i slične redovite aktivnosti.

- Mi pratimo književnu produkciju i konkurenti smo u knjižarama u velikoj mjeri, no knjižnice imaju proces obrade pa za nabavu treba 2-3 dana - kaže voditelj Lukačević, zadovoljan upravo tom interakcijom s korisnicima, koja je obostrano korisna. Poboljšanje je usluga sigurno pridonijelo povećanju korisnika, što u GISKO-u bilježe već godinama. I na koncu se ove nadaju rušenju rekorda.

Iako pomno prate statistiku posudbe rekordnih mjeseci nema. Ljeti se čita kako bi se nadoknadilo ono što se ne stigne tijekom radnih mjeseci, a zimi, pak, jer nas vremenske neprilike ponekad natjeraju da se zavučemo pod pokrivač s knjigom u jednoj i šalicom nekog toplog napitka u drugoj ruci.

- Izuzmemo li lektiru, često se mladi opčine nekom idejom, trendom, pa se onda u to vrijeme intenzivno posuđuju naslovi vezani uz tu tematiku, kao i naslovi vezani uz naše velike akcije - napominje Srđan.

Sve do sada ispunjene bilježnice završe u knjižničnoj arhivi, a najbolji će komentari vjerojatno završiti u spomenici za 70. rođendan GISKO-a koji će se obilježiti za nekoliko godina.

Narcisa VEKIĆ
KAD HIT PRESTANE BITI HIT

Ponekad je među 'zamjerkama' korisnika i broj primjeraka nekog naslova, no tu su knjižnici uglavnom 'vezane ruke' iz više razloga, a jedan od njih je i da hit-naslov ne završi u kategoriji prekobrojni primjerci. Tu uskaču ljubazni knjižničari, predlažući srodne naslove.

KREATIVNE PORUKE U STIHU

Seminari su mi za pet, a vas nema cijeli svijet! Nema droge! Imam 50 kuna! - zapisi su koji Srđanu Lukačeviću uvijek izmame osmijeh, ne krije voditelj, kojega zabavljaju i oni koji crtaju slomljena srca, igraju “iks i oks” i slično.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike