Osijek
MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Poboljšati kvalitetu života i ublažiti socijalnu isključenost
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

U organizaciji Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije u utorak (5. prosinca) obilježit će se i u Osijeku Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj je poboljšavanje kvalitete života kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. I ne samo to već se na taj način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti te postiže senzibilizacija javnosti na njihovu prisutnost u zajednici.

- Nažalost, osoba s invalidnosti puno je više nego što ih je registrirano, i to zbog više razloga, kako zbog nemogućnosti usklađivanja podataka u ustanovama u kojima se neki od njih nalaze, tako i zbog njih samih. Naime, neki se srame invalidnosti i ne prijavljuju nam se, a kad su u pitanju starije osobe, onda izostaje prijava Zavodu za zapošljavanje kako se ne bi izgubila određena invalidska prava. Mi u Osijeku i Slavoniji slušamo njihov glas - ispričao je Željko Perković, predsjednik Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije, dodajući da je u protekloj godini u Osječko-baranjskoj županiji zaposleno 247 invalida. Tu je i pomoć Grada koji kroz Povjerenstvo za invalide rješava brojne probleme. Perković ističe kako je problem arhitektonskih barijera koji muči osobe s invaliditetom u gradu Osijeku gotovo u cijelosti riješen u javnim ustanovama. Ne postoji mehanizam, kaže Perković, koji bi, međutim, natjerao privatne vlasnike da svoje objekte prilagode osobama s invaliditetom.

- Za bolje razumijevanje problema invaliditeta potrebno je prihvatiti drukčije od sebe i pomoći im ako je to moguće te uvažavati svaki oblik različitosti u odnosu na nas same - poručio je Perković. Dodaje kako se danas u GČ “Tvrđa” organizira nastup HPD-a Zrinski i zborova invalida, a ondje će biti i mališani iz DV-a “Latica”. M. Mihelić

Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike