Osijek
105. GODIŠNJICA NEOVISNOSTI REPUBLIKE ALBANIJE

Boreći se stoljećima, izborili su slobodu
Objavljeno 3. prosinca, 2017.

Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje proslavila je u Osijeku Dan nezavisnosti Republike Albanije i Dan albanske zastave. To je veliki, povijesni dan za sve Albance u svijetu, u kojem je narod proglasio neovisnost Republike Albanije 28. studenoga 1912., istaknuo je Basri Haliti, počasni konzul Albanije u RH.

- Izborili su slobodu boreći se stoljećima i taj se dan slavi u svim zemljama u kojima žive Albanci. U Hrvatskoj živi otprilike 17.500 Albanaca. Svjedoci smo radikalnih promjena u Albaniji, Kosovu, na Balkanu i u Europi te u cijelom svijetu. Albanski narod nije samo dio promjena nego i važan čimbenik i pouzdan saveznik Zapada u regionalnim i globalnim izazovima. Albanija je sada članica NATO-a i blizu svog nacionalnog strateškog cilja, a to je punopravno članstvo u EU-u - kazao je Haliti.

U ovom su programu sudjelovali i župan Ivan Anušić te gradski vijećnik Vladimir Ham, koji su Nacionalnoj zajednici Albanaca Slavonije i Baranje, Vijeću albanske nacionalne manjine OBŽ i grada Osijeka čestitali 105. godišnjicu neovisnosti. A. A.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike