Osijek
ADVENT U OSIJEKU 2017.

Božićna čarolija u središtu grada
Objavljeno 22. studenog, 2017.
Najveća novost cijelog programa veliko je klizalište, od 400 metara četvornih, na središnjem trgu, koje će raditi cijeli dan sve do sredine veljače

Prije nekoliko tjedana odlučeno je da će se Advent iz Tvrđe preseliti na veći prostor, odnosno u samo središte grada. Ta promjena lokacije podijelila je javnost, ali na jučerašnjoj konferenciji na kojoj je službeno predstavljen novi Advent, dokazano je da će tijekom prosinca svatko pronaći nešto za sebe i na Trgu Ante Starčevića i u njegovoj okolici.

Cijeli program i konceptualni okvir inovativne manifestacije tako je prezentiran u svojevrsnoj “nebeskoj kutiji”, na posljednjem katu Esseker centra, odakle će građani moći promatrati Advent iz ptičje perspektive.

Dorotea Lazanin Jelenc, u ime Prvog plinarskog društva, u sklopu Energia Naturalis grupe, koja sponzorira dio ovogodišnjeg Adventa u Osijeku, istaknula je kako je PPD prepoznao inicijativu i entuzijazam tvrtke Mašta d.o.o., zadužene za organizaciju i realizaciju Adventa.

- Nakon brojnih analiza zaključili smo da je Advent u Tvrđi od 2014. godine dosegnuo svoj vrhunac i da je vrijeme za novi, veći izazov, koji bi privukao sve Osječane, ali i ljude iz regije i inozemstva. Stoga će ovoga prosinca, potaknuta vrijednostima ljubavi, dobrote i plemenitosti, u Osijek doći urbanija, blještavija priča, koja će potvrditi rast Adventa, kako duhom tako i pozitivnim brojkama. S prvotne površine od 2000 preselili smo se na 5000 metara četvornih, a umjesto početnih 13 kućica posjetiteljima ćemo ponuditi njih čak 48, koje će obilovati hranom, pićem i suvenirima – najavila je Tajana Rogulja, direktorica tvrtke Mašta, koja djeluje u sklopu grupacije Žito, istaknuvši transparentan prikaz troškova cjelokupne organizacije. Tako će ova jednomjesečna manifestacija stajati 1,25 milijuna kuna, od kojih će Žito preuzeti 60 %, PPD 20 %, a Grad Osijek i ostali partneri – INA, Croatia osiguranje, Coca-Cola i Philip Morris, ostatak troškova.

Kako bi sve prošlo uspješno, kao i posljednje četiri godine, pobrinut će se Ivan Kristijan Majić, čije je dugogodišnje iskustvo u organizaciji ovakvih manifestacija jamstvo da Osječane očekuje zbilja pregršt zabavnog i kulturnog sadržaja tijekom prosinca.

- Nizom aktivnosti redefinirat ćemo središte Osijeka, pa će Trg Ivana Pavla II. uz dio Županijske ulice postati novi dio grada, u kojemu će posjetitelji moći uživati u kućicama gastronomske i enološke ponude, a predstavit će se i trgovački dio, na kojemu će obrtnici i OPG-ovi ponuditi rukotvorine i tradicijske proizvode – kao prije stotinjak godina na samom trgu. Tradicija će se njegovati na Trgu Ivana Pavla II., gdje će biti postavljen veliki adventski vijenac, čije će svijeće svake nedjelje svečano paliti KUD-ovi iz cijele Slavonije. Najveća novost cijelog programa veliko je klizalište, od 400 metara četvornih, na središnjem trgu, koje će raditi cijeli dan sve do sredine veljače, a bit će povezano bajkovitim mostom, u blizini kojeg će biti i grijana kupola za zabavni sadržaj za najmlađe Osječane - objasnio je Majić.

Ideju novog Adventa pozdravila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, koja je objasnila da je Osijek odličan primjer zajedništva, sinergije, javno-privatnog partnerstva, usmjeren javnom dobru i zajedničkom, pozitivnom djelovanju k dobrobiti cijele zajednice.

- Kada već imamo ovako sjajne kulise Adventa, u tom ćemo okruženju dočekati i najluđu noć – proslavu nove godine, 2018. Tako našim sugrađanima nudimo nešto novo, dva središnja događaja - na Trgu Ivana Pavla II. nastupit će Zvonko Bogdan sa starogradskim pjesmama, a urbani će kontekst na ledenoj pozornici na Trgu A. Starčevića njegovati grupa Detour i izvrsni DJ-evi - najavila je Gamoš.

Marko MANDIĆ
Mogući prometni i prostorni problemi novog Adventa

Advent na Trgu Svetog Trojstva jest bio prostorno ograničen, ali je posjetiteljima bio omiljen upravo zbog opuštene atmosfere. S druge strane, novi je Advent svojom prostornom organizacijom već zabrinuo brojne građane. Prije svega problem je u malom, improviziranom kružnom toku u Županijskoj, koji već stvara probleme vozačima, uz stalni prolazak tramvaja i smanjenu vidljivost zbog postavljenih kućica. Organizatori Adventa napominju kako su prema savjetima prometnih stručnjaka oslobodili prostor za prolazak tramvaja, misleći ujedno na sigurnost vozača, kao i posjetitelja kućica uz tramvajsku prugu. S druge strane, prostorni je problem u urbanom sadržaju, koji bi trebao biti upravo u blizini American dollar bara, gdje će, po svemu sudeći, biti velika gužva, a pitanje je gdje će svi posjetitelji pronaći i dovoljan broj parkirnih mjesta pri dolasku na sam Advent.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike