Regija
VIŠEMILIJUNSKO POVEĆANJE POREZNIH PRIHODA

Proračun Županje “težak” 37,9 milijuna kuna
Objavljeno 20. studenog, 2017.

ŽUPANJA

Grad Županja objavio je na internetu prijedlog proračuna za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 37.907.895 kuna, što je više od deset milijuna kuna u odnosu prema 2017. godini. Najveću stavku, čak 23 milijuna kuna, čine prihodi od poreza. Osjetno povećanje poreznih prihoda u sljedećoj godini rezultat je pozitivnog učinka fiskalne decentralizacije u sklopu koje će porez na dohodak u cijelosti ići lokalnim jedinicama.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević ističe velika očekivanja u sljedećoj godini vezano za povećanja iznosa koje će Grad dobiti od promjene Zakona o financiranju lokalne samouprave. Najveći dio bit će usmjeren u društvenu nadogradnju: stipendiranje studenata, prekvalifikacije građana, porodiljne naknade, kupnja udžbenika...

- Moramo voditi računa o ljudima koji ovdje žive. Ali moram istaknuti da se mi s ovakvim prihodima vraćamo tek na 2009. godinu - zaključio je.

Višemilijunsko podebljanje prihoda, koji su temelj za uspješno funkcioniranje, pokrenut će proračun i pozitivne trendove, što bi se, smatra Miličević, u gradu trebalo osjetiti. Županjcima će u prilog ići i skorašnja izmjena Zakona o regionalnom razvoju i promjena indeksa razvijenosti koja bi Županju trebala svrstati u niži rang i time joj osigurati još veće prihode.

- Ministarstvo koje vodim svjesno je problematike nerazvijenih područja RH pa tako i nerazvijenosti cijele naše županije. Zbog toga smo se odlučili na donošenje novog zakona o potpomognutim područjima koji je u postupku izrade. Sadržavat će niz mjera kako bi se pomoglo najnerazvijenijim dijelovima RH, odnosno područjima koja prema indeksu razvijenosti pripadaju u potpomognuta - najavljuje ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.M.Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike