Regija
ŽRTVA BOROVA NASELJA ZA DOMOVINU

Mjesto spasa okupacijom postalo
prijeki sud ranjenicima i civilima
Objavljeno 19. studenog, 2017.
Mnogi pod izlikom prava na jezik i kuturu pokušavaju i dalje od Vukovara napraviti grad slučaj, rekla je Manda Patko

VUKOVAR - Programom „Žrtva Borova naselja za domovinu“ nastavljeno je obilježavanje 26.obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Komemorativni je skup održan kod Borovo commercea, u čijem se podrumu u vrijeme tromjesečne opsade grada nalazio odjel vukovarske ratne bolnice. Prema podacima stradalničkih udruga, u trenutku ulaska JNA i srpskih paravojnih postrojba u podrumu se nalazilo oko tisuću ranjenika i civila. Na dan okupacije ubijena je 51 osoba, dok je 115 zarobljeno, a još uvijek je nepoznata sudbina 63 branitelja i civila iz te vukovarske gradske četvrti. Većina zarobljenih odvedena je u logore u Stajićevo, Begejce i Srijemsku Mitrovicu.

Prigodni je program organizirala Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“, čija je predsjednica Manda Patko naglasila kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni budućnost.
„Ovdje počiva dio naše prošlosti. Ovo je mjesto u tromjesečnoj opsadi Vukovara mnogima predstavljalo spas, a na današnji je dan postalo prijeki sud. Sudio je agresor koji je došao iz Srbije i dojučerašnji susjedi, provoditelji velikosrpske ideje koja i danas živi u usijanim glavama. Mnogi pod izlikom prava na jezik i kuturu pokušavaju i dalje od Vukovara napraviti grad slučaj, mjesto opasno za život i grad od kojeg će Hrvati zazirati“, rekla je Manda Patko i podsjetila kako su s braniteljima iz Vukovara ginuli dragovoljci iz drugih dijelova Hrvatske, ali i stranci koji su znali da je Vukovar bio branik domovine.

Brojna izaslanstva položila su vijence podno spomen-ploče kod ostataka srušene zgrade Borovo commercea, a potom su se u koloni sjećanja sudionici obilježavanja uputili do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje je služena sveta misa.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.godine tradicionalno završava 20.studenoga, odavanjem počasti poginulima i ubijenima u koncentracijskom logoru Velepromet, mimohodom i prigodnim programom Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te novinarsko-književničkim susretom „Grad -to ste vi“, u spomen na Sinišu Glavaševića, književnika i novinara Hrvatskog radija Vukovar.D. Korpoš

Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike