Regija
KAKO RAČUNALA UTJEČU NA MOZAK

Devet posto učenika budi se noću i ide na društvene mreže
Objavljeno 17. studenog, 2017.

SLATINA - U Mjesecu borbe protiv ovisnosti (od 15. studenoga do 15. prosinca), u Osnovnoj školi Eugena Kumičića pokušat će odgovoriti na mnogobrojna pitanja o provođenju slobodnoga vremena i konzumiranju opojnih droga, alkohola, duhana, te ovisnosti mladih i djece o računalnim igricama i internetu. Ove godine, međutim, aktivnosti nisu započeli s djecom, nego s roditeljima. U Područnoj školi Gornji Miholjac učiteljice Anita Jančič Rulj i Jasna Kizivat organizirale su roditeljski sastanak na kome je školska knjižničarka Melita Schmitz održala predavanje pod nazivom Kako računala utječu na mozak.

Osim pozitivnih strana interneta, roditeljima su prikazani i negativni aspekti korištenja računala, posebno zašto i kako osoba može postati ovisnik o internetu, igricama, mobitelu i općenito društvenim mrežama. Predstavljena su i brojna istraživanja koja potkrepljuju teze o negativnim učincima čestog korištenja računala.

Ljiljana Matošević iz Srednje škole Marka Marulića Slatina, Jasna Per Kožnjak iz Psihološkog centra Putokaz u Virovitici, i Melita Schmitz provele su u Virovitičko-podravskoj županiji istraživanje u kome su sudjelovala 372 učenika srednjih škola u Virovitici (Tehnička škola, Strukovna škola, Katolička klasična gimnazija) i Slatini (Srednja škola Marka Marulića i Industrijsko obrtnička škola). Rezultati tog istraživanja pokazuju da većina učenika (97,04 posto) ima internet i samostalno odlučuje kada će i koliko vremena provesti na internetu bez znanja roditelja (90,59 posto). Internet najviše koriste za društvene mreže, gledanje filmova i igranje računalnih igrica. Najviše vremena provode na Facebooku, čak i za vrijeme nastave, a samo manje od trećine učenika isključi ga dok kod kuće uče. Oko 17 posto učenika spava samo pet sati, naki i manje, a zabrinjava podatak da se devet posto učenika budi noću kako bi provjerili što se događa na društvenim mrežama. P. Žarković

Najčitanije iz rubrike