Osijek
EKOPROJEKT TRANSFORMACIJA

Najveća ugroza je pretjerana regulacija rijeka
Objavljeno 11. studenog, 2017.

U Osijeku je jučer održana završna konferencija projekta “Transformacija - Novi pristup upravljanju zaštićenim i NATURA 2000 područjima”. Riječ je o projektu čiji je nositelj Zeleni Osijek, udruga za zaštitu prirode i okoliša, s partnerima iz Karlovca.

Dinko Pešić, voditelj “Transformacije”, objasnio je kako je na konferenciji predstavljena problematika upravljanja zaštićenim područjima i prirodnim resursima, odnosno upravljanje rijekama i bespravnim gradnjama u zaštićenim područjima, te komunalni i okolišni problemi urbanih i ruralnih sredina.

Pešić kaže kako su sada, za razliku od prije, građani i institucije, poput Hrvatskih voda, ekološki mnogo osvješteniji.

- Partneri su Zelenom Osijeku na ovom projektu dvije godine Eko pan iz Karlovca, Nobilis iz Čakovca, WWF, a u projektne aktivnosti praktično su uključeni i studenti prava Pravnog fakulteta Osijek. Projekt se fokusirao na poboljšanje upravljanja zaštićenim prirodnim područjima NATURA 2000. Odabrali smo četiri područja duž četiri rijeke - Mure, Drave, Dunava i Kupe, a projekt se provodio u sedam županija uz te rijeke. Proveli smo različita istraživanja modela upravljanja, imali smo studijsko putovanje u Austriju, gdje smo svjedočili dobrim primjerima njihove prakse u upravljanju zaštićenim područjima, koje smo u projektnim aktivnostima nastojali preslikati na hrvatska područja. Imali smo niz seminara i okruglih stolova koji su problematizirali zaštitu okoliša od bespravne gradnje, hidroelektrane, prije svega na Kupi i Dobri, gospodarenje šumama i vodama i drugim prirodnim resursima - kaže Dinko Pešić.

Predstavljena je i Zelena pravna klinika kao model društveno korisnog učenja i partnerstva Pravnog fakulteta u Osijeku i udruge Zeleni Osijek u jačanju pravne zaštite prirode.

Pešić je istaknuo kako je najveća ugroza pretjerana regulacija rijeka, što zbog potreba transporta što zbog gradnje hidroelektrana, primjerice one na Dobri, koja ne samo što je, prema Pešićevim riječima, poremetila ravnotežu ekosustava i bioraznolikosti nego i neposredno prouzročuje sve veće poplave koje pogađaju Karlovac. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike