Osijek
AKADEMIJA U ČAST LEOPOLDA (LAVOSLAVA) RUŽIČKE

Osječanin koji je zadužio svijet
Objavljeno 11. studenog, 2017.

U prepunoj Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera održana je u petak svečana akademija u povodu 130. obljetnice rođenja velikog Osječanina Leopolda (Lavoslava) Ružičke, hrvatskog i švicarskog znanstvenika svjetskog glasa i nobelovca.

Organizatori ovog događaja bili su Prehrambeno-tehnoločki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, osječki Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te osječka podružnica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehničara.

Ružička je imao četiri godine kada je zajedno s roditeljima iz Vukovara doselio u Osijek, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju.

- Iz vremena kada sam boravio kod profesora Vladimira Preloga (još jednog nobelovca koji je potekao iz Osijeka, nap. a.) u Zürichu rado se sjećam susreta s Ružičkom i kratkih razgovora s njime. On je tada bio već u mirovini, ali je unatoč godinama bio vrlo živahna osoba i vrlo impulzivan. Cijeli je život bio vrlo uspješan baš zato što si je vrlo jasno zadavao ciljeve i bio vrlo strog, no njegovi suradnici, doktorandi i postdoktorandi to su podnosili, jer su dobivali dobre poslove nakon doktorata kod Ružičke. On je u to vrijeme bio veliki brend, kako bi se danas to reklo. Ružička je bio apsolutno genijalna ličnost u kemiji, ali i vrlo uspješan u organizaciji znanstvenog rada. Svjetskoj je znanosti prodonio istraživanjem strukture prirodnih spojeva vrlo kompleksne građe koji su bili tadašnjim metodama nedostupni kemičarima svijeta. Međutim, on je svojom intuicijom rješavao probleme njihove strukture, sintetizirao je strukture potencijalnih prirodnih spojeva, a zatim s minimalnim spektroskopskim tehničkim pomagalima rješavao te strukture - istaknuo je akademik Vitomir Šunjić.

Osim njega o Ružički su još govorili i prof. dr. sc. Srećko Tomas s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i prof. dr. sc. Ante Jukić, predsjednik Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehničara. D. Celing

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike