Osijek
PROJEKT INTEGRACIJE

Bivšim osuđenicima jednokratna pomoć ili krov nad glavom
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Odgovor na pitanje kako bivšeg osuđenika što bolje i kvalitetnije integrirati u društvo, pokušali su jučer u Centru za socijalnu skrb naći sudionici okruglog stola “Integrirani osuđenici – socijalno pravednije društvo”. Organiziralo ga je Društvo za socijalnu politiku, čija predsjednica Katarina Radat ističe da je projekt započet krajem 2016. godine i da su uočeni stvarni problemi s kojima se, osim osuđenika, susreću i stručnjaci. Primjer za to izdavanje je potvrde o jednokratnoj novčanoj pomoći, ali i pronalazak smještaja. Stručnjaci se, kaže Radat, suočavaju s problemom jer Zakon o socijalnoj skrbi nije predvidio propise prema kojima bivši osuđenici i zatvorenici mogu ostvariti zakonom određena prava.

S tim se problemom susreću i u osječkom CZSS-u, a ravnateljica Ivka Kaurinović kaže da su dolasci učestali, i to u prvom redu zbog priznavanja prava na jednokratnu novčanu pomoć.

- U zatvoru dobiju informaciju da imaju pravo na pomoć, no ako se osuđenik vratio u obitelj u kojoj primanja prelaze cenzus, priznavanje prava je otežano. Također, događa se da nakon dugotrajnog boravka u zatvoru izgube prebivalište pa im pomažemo i prijavljujemo ih na adresu Centra kako bi mogli dalje ostvarivati prava. One koji imaju nekoga, a on ih ne prijavi, smještamo u Dom sv. Vinka, a uglavnom imamo dosta osuđenika koji nam se jednostavno ne prestaju javljati ili recidiviraju - objasnila je Kaurinović, dodavši da, srećom, ima i primjera gdje se osuđenici nakon izdržane kazne vrate u obitelj i počnu dobro funkcionirati, odnosno uspostave kontakt sa svojom djecom. M. Mihelić

Zakon o socijalnoj skrbi nije predvidio da bivši zatvorenici mogu ostvariti zakonom određena prava

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike