Regija
PREDATOR SE RAŠIRIO VALPOVŠTINOM

Lisice u dvorištima, na ulicama, pokraj dječjih igrališta...
Objavljeno 14. listopada, 2017.
Gradovi Valpovo i Belišće za pomoć su se obratili svojim lovačkim društvima jer su sve učestalije dojave građana o pojavi lisica

VALPOVO - Unatoč porukama da je na našim prostorima bjesnoća gotovo potpuno iskorijenjena, mnogi Valpovčani strepe od nekoliko lisica primijećenih u naselju poznatom kao Okrugljača. Građani se žale da istih neugodnih prizora nisu pošteđeni ni stanovnici drugih dijelova grada. Mještani su uznemireni, roditelji mlađe školske djece ništa ne prepuštaju slučaju i redovito djecu dovoze u školu i odvoze iz nje, a i dobro se pazi da se dvorišta drže zatvorenima. Upozoravaju čak da nije rijetka pojava vidjeti lisice i u blizini dječjih igrališta.

Poziv na oprez

“S obzirom na brojne prijave i upite građana o problemu pojave lisica u naseljenom području Valpova, poslali smo službeni dopis Lovačkom društvu Šljuka Valpovo kako bismo postigli dogovor oko nastale situacije”, poručili su nedavno iz gradske uprave.

U povratnom dopisu koji je Grad primio od Lovačkog društva stoji kako im je poznat problem povećanog broja lisica te napominju da kao lovačko društvo, a sukladno sa Zakonom o lovstvu, ne smiju djelovati u naseljenim područjima i područjima u krugu od 300 metara od naselja, jer se ti dijelovi ne smatraju lovištem. Nadalje, citirali su članak 19. Zakona o lovstvu, koji glasi: “Na površinama zemljišta na kojima se ne ustanovljavaju lovišta, divljač je dužan zaštićivati vlasnik zemljišta, odnosno pravna ili fizička osoba koja koristi to zemljište.” LD Šljuka obvezao se da će povećati broj izlazaka u lovište u graničnim dijelovima uz naselja te pokušati smanjiti broj lisica na tim područjima.

- Zbog svega navedenoga molimo sve stanovnike Valpova i prigradskih naselja na povećan oprez u noćnim satima. Ako primijetite lisicu, ne približavajte joj se, te ako smatrate da ste zbog nje zdravstveno ili životno ugroženi, odmah se obratite nadležnoj policijskoj postaji, koja će alarmirati za to nadležne službe - poručili su iz Grada.

Hrana za ljubimce

Isto je poručeno i iz Grada Belišća, gdje imaju identičan problem, pa su organizirali radni sastanak sa službama nadležnima za tu problematiku. Naime, sve su učestalije prijave zabrinutih građana, koji im se svakodnevno obraćaju s dojavama o lisicama koje slobodno šeću ulicama u potrazi za hranom ili ulaze u dvorišta vlasnika peradi, ne samo noću nego i usred dana.

- Na temelju statistika i stanja na terenu, na mnogim područjima umjesto jedne-dvije lisice po hektaru lovišta (što je optimalno) živi i do dvadeset puta više tog predatora. Povećanje broja lisica dobrim je dijelom posljedica vakcinacija, jer se smanjila smrtnost od bolesti. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede (Veterinarstvo), bjesnoća je vjerojatno suzbijena, jer je u 2014. godini zabilježen posljednji pozitivni rezultat na bjesnoću kod pregledanih lisica - tumače u Gradu Belišću.

Iako navode da je lisica zapravo koristan predator, jer čisti lovište od strvina, ona “čisti” i urbane sredine od ostataka hrane, koji su joj lako dostupni jer ljudi često hrane kućne ljubimce na otvorenom. Također, lisice su zauzele i zapuštena privatna imanja, pogodna za njihove nastambe.

Lidija ANIČIĆ
Što građani mogu učiniti

U rješavanje problema uključit će se i Lovačko društvo Belišće pojačanim odstrelom, a dok se problem ne riješi, ili bar ne ublaži, iz gradske su uprave pozvali sugrađane da ne ostavljaju hranu za kućne ljubimce na otvorenom, da kante i kontejnere za komunalni otpad drže zatvorenima te da održavaju urednima napuštene kuće i okućnice u svome vlasništvu.

Umjesto jedne-dvije lisice po hektaru lovišta živi i do 20 puta više tog predatora

korisna

LISICA ČISTI LOVIŠTE OD STRVINA

Mještani su uznemireni, roditelji mlađu školsku djecu redovito dovoze u školu i odvoze iz nje

Povećanje broja lisica posljedica je i vakcinacije jer se smanjila smrtnost od bolesti

Najčitanije iz rubrike