Regija
RADOVI U ZAVRŠNOJ FAZI

Krajem listopada pokopi iz nove mrtvačnice
Objavljeno 25. rujna, 2017.

ŽUPANJA - Zahuktali su se radovi na gradnji suvremene mrtvačnice s pratećim sadržajima na gradskom groblju u Županji. Objekt je kompletno sazidan, ožbukan i pokriven, postavljen je stiropor, rade se instalacije, grijanje, keramika i drugi radovi na unutarnjem uređenju. Ostaje opremanje mrtvačnice, postavljanje fasade i vanjskih pločica ispod nadstrešnice.

- Za približno mjesec dana stara mrtvačnica bit će uklonjena i kompletno održavanje pokopa preselit ćemo u novi objekt. Tada će početi i uređenje okoliša koji je sastavni dio ovoga projekta. Mislim da Županja zaslužuje konačno dobiti objekt koji će u najtežim trenucima, kada se naši sugrađani opraštaju od svojih najmilijih, udovoljavati svim potrebama i standardima. I na koji neće imati pritužbi, kao što je to bio slučaj svih proteklih godina sa starom mrtvačnicom. Zimi je bilo hladno, jer nije bilo grijanja, ljeti prevruće, nije bilo nadstrešnice pa se tijekom pokopa za nepovoljnih vremenskih prilika građani nisu imali gdje skloniti. Sada više neće biti tako - kaže Ante Klanac, direktor Čistoće Županja.

Objekt je oblika slova L, dimenzija 15 x 17 metara, s nadstrešnicom nad više od stotinu četvornih metara prostora. Uredit će se i kompletan okoliš oko mrtvačnice, zelene površine i posaditi novo drveće, a bit će postavljen i novi križ koji je u izradi.

Projekt gradnje mrtvačnice vrijedan je oko 1,3 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a ostatak je namaknula Čistoća kreditnim zaduženjem kod HBOR-a. Radove izvodi tvrtka Watmont iz Vinkovaca. U tijeku je i proširenje groblja, a počela je i gradnja novih staza koje će građanima omogućiti lakši pristup grobovima. M. Lešić Omerović

Pokopi i dalje poslijepodne

Zbog gradnje mrtvačnice početkom srpnja promijenjeni su termini ukopa na gradskom groblju u Županji. Sahrane su pomaknute na 17 sati, a tako će biti sve do posljednjeg vikenda u listopadu. Nakon pomicanja sata pokopi će biti u 16 sati. Klanac kaže da se razmišlja o tome da poslijepodnevni termini i ubuduće postanu praksa, jer su se dosadašnjih godina ukopi obavljali uglavnom prijepodne, odnosno do 14 sati, što mnogima nije odgovaralo. Poslijepodnevni termini pokazali su se kao dobro rješenje, koje su građani prihvatili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike