Regija
26. OBLJETNICA OSNUTKA 204. VUKOVARSKE BRIGADE

U novijoj hrvatskoj povijesti 204. Vukovarska brigada ima posebno mjesto
Objavljeno 23. rujna, 2017.

Vezani članci

PREDSTAVLJENA UDRUGA RATNIH VETERANA 204. VUKOVARSKE BRIGADE

"Ne bi bilo zastave na Kninskoj tvrđavi da nije bilo obrane Vukovara"

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, Svetom misom u crkvi Sv.Filipa i Jakova za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani Vukovara, te Svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar obilježena je 26. obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade.

Bila je ovo još jedna prilika za susret preživjelih branitelja ali i da polaganjem vijenaca odaju počast onima koji su poginuli tijekom obrane, vode se i danas kao nestali ili su pak u međuvremenu preminuli.

Ivo Kovačić, koji je tijekom agresije na Vukovar bio zapovjednik 3. bojne 204. Vukovarske brigade, rekao je kako se na popisu brigade nalazi 5.493 branitelja od kojih se njih 923 vode kao poginuli ili nestali.

-Ona se vremena ne mogu zaboraviti, Vukovar je bio u okruženju 87 dana, branio se nadljudskim naporima, a može se otvoreno reći da je u Vukovaru slomljena kičma jugovojsci i četnicim.Vukovarski branitelji uglavnom su ostvarili sva svoja prava, a prije jedanaest godina konačno je riješen i status 204. brigade jer je kroz 15 ranijih godina ''neki od birokrata u ladici držao zapovijed generala Gorinšeka'', rekao je Kovačić.
U prigodi obilježavanja 26. obljetnice osnutka 204. Vukovarske brigade, Branko Borković-Mladi Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara između ostalog je rekao:
-Samo ime 204. Vukovarske brigade je drugačije od drugih imena brigade jer je brigada nastala i stvorena prije nego što je hrvatska vojska formirana u jednom procesu prelaska ZNG-a pod ingerenciju Ministarstva obrane i preustroja cijele države na novi obrambeni sustav u okviru Domovinskog rata. Ovo su dani spomena kada smo u borbama radili ustroj po privremenoj zapovjedi jer drugačijih nismo imali, a vremena nismo imali čekati, rekao je Borković.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček je istaknuo kako je ova brigada zlatnim slovima upisana u hrvatskoj povijesti.
-U Domovinskom ratu i u novijoj hrvatskoj povijesti, 204. Vukovarska brigada ima posebno mjesto i obljetnica njezinog ustroja vrlo je dobar povod za sjećanje ne samo pojedinaca nego i hrvatskog naroda u cijelosti, kao i hrvatske države. Ta sjećanja su važna kako bi se izbjegle ratne strahote u budućnosti, ali važna su i zbog toga što nikada ne smijemo zaboraviti te ljude koji su braneći svoje domove slomili kralježnicu srbo-četničkom agresoru i JNA te utemeljili Republiku Hrvatsku  Na nama je da stvorimo preduvjete da mladi ostanu u Hrvatskoj, zbog koje ste vi prije 26 godina prolijevali krv. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti iako i danas postoje pojedinci koji žele promijeniti povijest, izjednačiti žrtvu i agresora, upravo ste vi jamstvo da se to nikada neće dogoditi, poručio je Pavliček.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara podsjetio je kako je važnost osnivanja 204. vukovarske brigade i u tome jer se njezinim osnivanjem lakše mogla koordinirati obrana Vukovara 1991. godine.
- Gradske četvrti nisu se više branile neovisno jedna o drugoj, već su sve ušle pod okrilje ove brigade, naravno, to je zadalo višestruke probleme agresoru, a ostatku Hrvatske je osigurano dodatno vrijeme za naoružavanjem - rekao je Šoljić.
Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podsjetio je kako je 204. vukovarska brigada dala nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara, no istaknuo je i brojku od oko 2.500 hrvatskih branitelja koji su završili u srpskim koncentracijskim logorima.
Pozdravne govore na Svečanoj akademiji uputili su Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček, izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni general Željko Živanović, izaslanik predsjednika Vlade, Tomislav Ivić, te izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, brigadni general Denis Tretinjak.
U programu su sudjelovali Vukovarski golubići, a tijekom Svečane akademije okupljeni su pogledali dokumentarni film o ratu u Vukovaru 1991. godine.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike